Oruçluyken adet gelirse oruç bozulur mu? Oruçluyken adet olmak

Ramazan ayı içerisinde en çok orucu bozan durumlar araştırılmaktadır. Bu noktada kadınların sık sık merak ettiği konuların başında oruç tutarken gelen adet kanaması gelmektedir. Oruçluyken adet olmak orucu bozar mı? İşte Diyanet’in yanıtı
Oruçluyken adet gelirse oruç bozulur mu? Oruçluyken adet olmak

Orucu bozan ve bozmayan haller araştırma konusu olmaya devam ediyor. Diyanet, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında bu noktada kararsız kalan milyonlarca kadına yol gösteriyor. Oruçluyken adet gelirse oruç bozulur mu? Kadınlar bu şekilde oruca devam edebilir mi?

ORUÇLUYKEN ADET GELİRSE ORUÇ BOZULUR MU?

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre kadınlar adet ve lohusalık dönemleri olan bu özel dönemlerde namaz kılamaz, oruç tutamazlar. Eğer bir kadın oruçlu iken adet kanaması görmeye başlarsa o gün orucunu hemen bozmalı, adet kanaması bittiğinde de bozduğu günü kaza etmelidir.

Adet kanamasının geldiği gün orucu bozmayıp iftara kadar oruçlu gibi devam etmek bu sebeple doğru olmayacaktır.

ORUÇLUYKEN ADET OLMAK

Adet olan bir kimse oruç tutamaz. Oruçlu iken adet kanamasının gelmesi halinde saat kaç olursa olsun orucunu bozması gerekmektedir. Bunun yanı sıra adet öncesi gelen kahverengi ya da pembe lekelenmeler de orucu bozmaktadır. Lekelenmelerin olduğu gün de oruç tutulmaz ve namaz kılınmaz.

İlginizi çekebilecek diğer oruç haberleri:

Genel olarak söylemek gerekirse fıkıh kaynaklarındaki hüküm bu şekildedir. Adet döneminden önce görülen lekelenmeler hormonal değişimlerden kaynaklanmaktadır. Ancak doktorlar bu lekelenmenin adet kanaması olmadığını söylese de bu akıntı sonrasında kadınların adet kanaması başlayacağı için renkli akıntılar oruca engel olacaktır.