Sahurda ezan okunurken su içilir mi, kusmak orucu bozar mı?

Ramazan ayının başlaması ile oruç, sahur ve iftar hakkında sorular gündeme gelmeye başladı. Özellikle de sahur vakti su içmek ve oruçluyken kusmak orucu bozar mı soruları öne çıktı.
Sahurda ezan okunurken su içilir mi, kusmak orucu bozar mı?

Sahurda ezan okunurken su içilir mi, kusmak orucu bozar mı? Müslümanlar 11 Mart 2024 Pazartesi günü itibari ile mübarek Ramazan ayına giriş yaparken dün ilk iftar yapılmıştı. Oruç tutan kişiler ibadetlerinin kabul olması için titiz davranmaya çalışırken oruçluyken kusmak ve ezan okurken suç içmek oruç tutan kişileri en çok ikilemde bırakan konular olarak öne çıktı.

Özellikle de sahurda ezan okurken su içmek konusunda tartışmalar yaşanırken merak edilen sorulara yanıt geldi. Oruç tutarken nelere dikkat edilmeli, sahurda ezan bitene kadar su içilir mi, ezan okurken su içmek orucu bozar mı?

SAHURDA EZAN OKURKEN SU İÇİLİR Mİ, SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Soruya yanıt veren Diyanet - "Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur." diyerek ezan başladığı anda su içmeyi bırakmak gerektiği ancak ağızdaki lokmanın ya da içilen suyun yutulmasının bir sakıncası olmadığı ifade edildi. Fetva meclisi ise böyle bir durumda orucun kaza yapılması gerektiğine hükmetmiştir.

ORUÇLUYKEN KUSMAK ORUCU BOZAR MI, FETVA MECLİSİ AĞIZ DOLUSU KUSMAK ORUCU SAKATLAR MI?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilen yanıtta "Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32 [2380]; Tirmizî, Savm, 25 [720]) buyurmuştur. Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/334-335; el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/205)." denilerek kusmanın orucu bozup bozmayacağı yukarıdaki durumlara göre karara bağlanmaktadır.

Oruç tutan kişilerin başlarına gelen durumlarda bunlara dikkat etmeleri ve oruç tutarken bu kurallara uymaları gerekmektedir. Kişinin kendi iradesi dışında miktarı ne olursa olsun kusması orucunu bozmaz ya da tekrarını gerektirmez. Kişinin kendi isteği ile kusması yani kendisini kusturması ise orucun kazasını yapmasını zorunlu kılmaktadır.