Yaptığınız turşu kütür kütür olacak! 40 yıllık turşucuların sırrı ifşa oldu!

Evde yapılan turşuların istenilen kıvamda olmaması en çok şikayet edilen konu oluyor. Evde iyi turşu yapmanın püf noktaları belli oldu.
Yaptığınız turşu kütür kütür olacak! 40 yıllık turşucuların sırrı ifşa oldu!

Türk mutfak kültüründe turşu çok önemli bir yer tutmaktadır. Hemen hemen her sebzeden veya meyveden turşu yapılmaktadır. Kış mevsiminde tüketebilmek için yapılan turşular her zaman iyi sonuç vermiyor. Püf noktalarını bilmeyenlerin kurdukları turşular hiç de istedikleri gibi olmuyor. Turşu sevmeyenlere bile turşu sevdirecek kalitede turşu yapmanın püf noktaları ortaya çıktı.

MALZEMEYİ ÇOK İYİ TEMİZLEYİN!

Turşu yapılacak malzemenin çok iyi bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Eğer yeterince temizlik yapılmazsa turşu içerisinde bakteriler üreyecek ve turşunun bozulmasına neden olacaktır. Bunu engellemenin yolu ise çok temiz bir malzemeden turşu yapmaktır. Yeterince yıkanmayan sebzelerle turşu yapılırsa hangi yöntem uygulanırsa uygulansın başarılı bir sonuç alınamayacaktır.

TUZUN KIVAMI ÇOK ÖNEMLİ!

Turşuya konulacak tuzun kıvamı çok iyi ayarlanmalıdır. Az tuz konulursa turşu yumuşayacaktır. Az tuzlu turşunun içerisinde zararlı bakteriler çoğalma imkanı bulurlar. Çok tuz eklenmesi durumunda ise turşu eriyecektir ve istenen lezzette olmadığı gibi çok da dayanmayacaktır.

SUYUN TEMİZ OLDUĞUNDAN EMİN OLUN!

Turşu için kullanılacak su da hayati bir detaydır. Temiz olmayan, beklemiş su ile yapılacak turşu içerisinde zararlı bakteriler çoğalacaktır. İçilemeyecek su ile turşu yapılmamalıdır. Mümkünse turşuda kullanılacak su kaynatıp soğutarak kullanılmalıdır.

LİMON TUZUNDAN VAZGEÇMEYİN!

Turşu yaparken içine eklenecek birkaç parça limon tuzu ile ideal turşu kıvamına erişilebilir. Limon tuzu turşunun kütür kütür denilen kıvamını almasını sağlar. Bunun yanında uzun süre dayanmasını da limon tuzu belirlemektedir.

Turşu yapılırken az miktarda şeker de kullanılmalıdır. Bu şekilde fermantasyon hızlanır. Turşunun yapılmasını sağlayan yararlı bakteriler bu şeker ile beslenirler.