Yağ çekmeden patlıcan kızartmak için usta aşçıların sırrı ortaya çıktı!

Patlıcan Türk mutfağının en önemli sebzelerinden birisidir. Lezzeti ve sağlığa yararları oldukça yüksek olan patlıcanın kızartması yapılırken hangi püf noktalarına dikkat edilirse yağ çekme olmaz?
Yağ çekmeden patlıcan kızartmak için usta aşçıların sırrı ortaya çıktı!

Türk mutfağında bazı yiyeceklerin çok ayrı bir yeri vardır. Patlıcan da bunlardan birisidir. Patlıcan ile çok sayıda yemek yapılabildiği gibi patlıcan kızartması da tercih edilen bir yemektir. Ancak patlıcan kızartması yaparken patlıcanın yağ çekmesi hem sağlıksız hem de lezzetsiz bir sonuç veriyor. Patlıcan en doğru şekilde nasıl kızartılır? Patlıcan kızarması için aşçıların püf noktaları nelerdir?

PATLICAN KIZARTIRKEN BUNLARA DİKKAT!

Patlıcan kızartmasının ideal bir şekilde yapılabilmesi için öncelikle patlıcanların kızartmaya uygun bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Patlıcanlar yıkanıp kurulanır. Sonrasında patlıcanlar isteye göre ya uzunlamasına kesilir veya yuvarlak şekilde dilimlenir.

Lezzetli bir patlıcan yemeğinin püf noktası patlıcanın acısını almaktan geçmektedir. Bu da kızartılacak hale gelen patlıcanın tuzlu suda biraz bekletilmesinden geçmektedir. Bu şekilde patlıcanın acısı alınır ve bu işlem bir işe daha yarayacaktır. Tuzlu su patlıcanın içindeki fazla suyu çeker ve kızartma sırasında yağ çekmesini engeller.

Yarım saat tuzlu suda bekletilen patlıcan iyice durulanır ve ardından kurulanır. Eğer ıslak kalırsa kızgın yağda su damlaları büyük bir sorun olacaktır.

Patlıcanları kızartmaya başlamadan önce yağın iyice kızdığından emin olunmalıdır. Kızgın olmayan yağa giren patlıcanlar çok yağ çekecektir. Kızgın yağda ise patlıcanlar hızlı pişecek ve yağ çekmeye fırsat bile bulamayacaktır.

Patlıcanı kızarttıktan sonra bir miktar yağ çekme olacaktır. Onu da kağıt havlu yardımı ile almak mümkündür. Kızaran patlıcanlar kağıt havlu üzerine alınır ve hafif bastırılarak fazla yağın kağıt havlu tarafından emilmesi sağlanır. Tüm işlemler yapıldıktan sonra patlıcan kızartması hem lezzetli hem de sağlıklı olarak yenmeye hazır olur.