Paranızı boşa vermeyin! Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Hakiki zeytinyağının nasıl anlaşılabileceği oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Evlerde zeytinyağının hakiki mi yoksa sahte mi olduğu nasıl anlaşılabilir?
Paranızı boşa vermeyin! Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır?

En sağlıklı yağlar arasında gösterilen zeytinyağında bu yıl tam bir kriz yaşanıyor. Zeytin rekoltesinin tüm dünyada bu yıl düşmesi ile beraber sahte yağlar piyasaya çıktı. Ünlü markalar bile çeşitli karışımlarla zeytinyağı satışı yapıyorlar. İçerisinde farklı yağların da eklenmesiyle sahtecilik yapılıyor ve haksız kazanç elde ediliyor. Zeytinyağının hakiki mi yoksa sahte mi olduğu nasıl anlaşılabilir?

ZEYTİNYAĞINDA SAHTE VE HAKİKİ AYRIMI ÇOK ZOR

Zeytinyağında saflık derecesi bazı geleneksel yöntemlerle ölçülebiliyor. Ancak uzmanlara göre bunların kesinlikleri çok da güvenilir değil. Zeytinyağının hakiki mi yoksa sahte mi olduğu laboratuvarlarda analiz edilerek bulunabiliyor. Diğer yöntemler ise sadece fikir verebiliyor.

KOKUSUNA DİKKAT!

Uzmanlara göre hakiki bir zeytinyağında keskin bir zeytin kokusu olmalıdır. Bu koku alınamıyorsa zeytinyağı ya sağlıksız kimyasallarla üretilmiştir ya da farklı yağların birleşiminden oluşmuştur. Zeytin kokusu alınmayan zeytinyağları en yakın laboratuvara götürülerek test edilebilir.

BUZDOLABINDA DONMASI GEREKİR!

En çok bilinen yöntem ise buzdolabı yöntemidir. Ancak bu yöntem uygulanırken bazı konulara dikkat edilmelidir. Dikkat edilmediğinde hakiki zeytinyağı bile sahte olarak yorumlanabilir. Bu yöntemde zeytinyağı buzdolabına konur ve bir süre sonra zeytinyağı donacaktır. Şakin bilinmesi gereken zeytinyağının donma derecesinin sabit olmamasıdır. Bu zeytinin türüne, hasat mevsimine göre dahi değişebiliyor. Esasında zeytinyağında sahtecilik içerisine farklı maddeler veya yağ türleri eklenerek yapılıyor. Bu eklenen maddelerde zeytinyağının buzdolabında donmasını engelliyor. Bu açıdan bu yöntem evlerde tercih edilebilir. Lakin kesin sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Sağlıklı zeytinyağı tüketmek için imkan varsa bu üretimi yapan güvenilir yerlerden alım yapılmalıdır.