Çay demlenmeden önce yıkanır mı? Sır gibi saklanan püf noktası ortaya çıktı!

Çay, Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerin başında geliyor. Çay demlemeden önce çayın yıkanması hakkında püf noktası ortaya çıktı.
Çay demlenmeden önce yıkanır mı? Sır gibi saklanan püf noktası ortaya çıktı!

Çay toplumu olarak da adlandırılan Türkiye’de çay demlemek oldukça önemli olarak görülüyor. İyi demlenmiş bir çaya kimse hayır demezken çayı ideal kıvamda demlemek ise bir ustalık göstergesi olarak değerlendiriliyor. Çayı herkes demleyebiliyor ama hem rengi hem de tadı ideal kıvamda olan çayı herkes demleyemiyor. Çay demlemenin az bilinen püf noktaları ortaya çıktı.

ÇAYI YIKAMALISINIZ!

Çay üretimi oldukça kapsamlı aşamalardan oluşmaktadır. Bahçeden çayın toplanmasından başlayarak fabrikadan paketlemeye kadar geçen sürede çokça işleme maruz kalan çay içinde çayın tozu denilen parçalar kalabiliyor. Bu tozlaşmış çay parçacıkları çay demlendiğinde rengi bozmaktadır. Bundan dolayı bu tozların ayrışması gerekmektedir. Normalde çay fabrikalarında bu tozlar ayrılıp poşet çaylar üretilmektedir. Ancak tam bir ayrışma yapılamadığı için çayı demlemeden hemen önce yıkamak gerekiyor. Bu toz olan kısımların sağlığa bir zararları yoktur. Tamamen lezzet ve görüntü ile alakalı bir durumdur.

ÇAY NASIL YIKANIR?

Çayı yıkamak için yapılacak işlemler oldukça kolaydır. Ancak bu yıkama işlemi hemen demlemenin öncesinde yapılmalıdır. Ayrıca kesinlikle sıcak su kullanılmamalıdır. Sıcak su değer çay demlenmeye başlayacağı için çok büyük bir hata olur ve çayın lezzeti azalır. Bunun için soğuk su üzerine dökülür ve su elden geldikçe arındırılır ve sonrasında sıcak su ile buluşturularak demleme işlemi yapılır.

Çay demlerken ideal görüntü çay yıkanarak elde edilir. Ancak lezzet açısından da bazı işlemler yapılması gerekir. Öncelikle her sudan güzel çay olmaz. Doğal olan sulardan demlenen çaylar daha lezzetli olacaktır.