Yılmaz; “Elektrik şirketleri borcunu vatandaşa ödetmek için zam istiyor”

Merkez Bankası eski Başkanı İYİ Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Durmuş Yılmaz, www.usakgundem.com ‘un elektriğe yapılması düşünülen zam ve erken seçim ile ilgili sorularını cevaplandırdı.
Yılmaz; “Elektrik şirketleri borcunu vatandaşa ödetmek için zam istiyor”

Yılmaz, elektrik üretim, dağıtım ve pazarlama şirketlerinin döviz kurlarının artması ile oluşan borçlarını vatandaşın ödemesi için zam talebinde bulunduğunu kaydetti.

Son günlerin popüler konusu olan erken seçim konusunda da düşüncelerini açıklayan Yılmaz, seçim barajının düşürülmesi için bir yasal değişiklik olmazsa 2022 yılı içerisinde bir erken seçim beklediğini de sözlerine ekledi.

Türkiye borçlu bir ülke olduğunu ve borcunu ödeyebilmek için Türkiye’nin tüm para edecek mallarını dövizle sattığını belirten Yılmaz, “Şu anda elektrik üreten elektrik dağıtan ve satan tüm şirketler döviz borçlusudur. Kur sürekli değer kaybettiği için bu şirketler yükümlülüklerini yerine getiremiyorlar ve bunu vatandaşa ödetmek istiyorlar” dedi.

Yılmaz, “Bir Euro 750 kuruştan 850 kuruşa çıktığında aradaki farkı nasıl kapatacaklar? İşte bu farkı vatandaşa ödetmek için elektriğe zam yapıyorlar. Sorunun cevabı bu kadar basit. Yanlış özeleştirme olduğu için şirketlerin borcunu vatandaşın üzerine yıkıyorlar” yorumunda bulundu.

“ÇÖZÜM MAKRO EKONOMİNİN DOĞRU YÖNETİLMESİDİR”

Zam yaparak şirket borçlarının vatandaşın cebinden alınmasını önlemek için gereken tedbirler konusunda bilgi veren Durmuş, “Burada en büyük görev Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK)’ya düşüyor. Sektörde kazanılan paraların sektörde kalması lazım.

Fakat bundan önce makro ekonominin bir bütün olarak doğru yönetilmesi gerekiyor. Kurda istikrarı yakalamak gerekiyor. Eğer, siz 1 milyar Dolar borçluysanız ve bu 1 Milyar Dolar’ı 5 yılda ödemek için 4 milyar TL’ye ihtiyacınız varken, bu rakam 10 milyar TL’ye çıkmışsa aradaki farkı bir yerden karşılamanız gerekir.

Onun için enflasyonu aşağı çekip kura istikrar kazandıracaksın. Dolar’ı ucuzlatıp TL’yi pahalılaştıracaksın. Çözüm yolu budur” ifadesini kullandı.

“KANUN DEĞİŞMEZSE 2022 YILINDA BİR ERKEN SEÇİM BEKLİYORUM”

Kendisinin 2022 yılı içerisinde bir erken seçim yapılmasını beklediğini belirten Yılmaz, . Ancak şu anda gündemde seçim barajının düşürülmesi söz konusu. Anayasaya göre, seçim kanunda yapılacak bir değişiklik yapıldığı ve Resmi Gazete’de yayınladığı tarihten 1 yıl sonra yürürlüğe giriyor.

Parlamento 1 Ekim tarihinde açılıyor. Diyelim ki seçim barajının düşürülmesi ile ilgili kanun değişikliği yapıldı. Bu değişiklik, Resmi Gazete’de 15 Kasım 2021 tarihinde yayınlandı. Bu durumda 15 kasım 2022 tarihinden önce erken seçim yapılmaz.

Böyle bir değişiklik yapıldığı takdirde erken seçim 2023 baharından önce yasa gereği yapılması mümkün görünmüyor.  Ama ben şahsen 2022 yılında bir erken seçim bekliyorum” dedi.

(SALİH KILINÇ/ÖZEL HABER)

İlgili Haberler