Uşak Belediyesi’nden 136 güvenlikçiye ayırımcılık

Uşak Belediyesi ve yetkili sendika olan Hak İş Konfederasyonuna bağlı Hizmet İş Sendikası Uşak Şubesi arasında toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu yapıldı.
Uşak Belediyesi’nden 136 güvenlikçiye ayırımcılık

Daha önce belediye yönetimi tarafından bağlı bulundukları Öz Güven İş Sendikasından zorla istifa ettirildikleri iddia edilen 136 özel güvenlik görevlisi ise asgari ücrete talim etmek durumunda kaldı.

Yetkili sendika Hizmet İş Uşak Şubesi arasında bin 100 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumu gerçekleştirildi.

Uşak Belediyesi adına; Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Yalçın ve ilgili daire müdürlerinin, sendika adına Şube Başkanı Recep Sorkun ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı oturumda tarafların, karşılıklı olarak birbirlerine taleplerini ilettiği ve görüşmelere devam kararı alındığı öğrenildi.

AYNI KURUMDA ÇALIŞAN GÜVENLİKÇİLERE KÖLE MUAMELESİ

Sendika üyesi bin 100 işçi daha iyi bir maaş, ikramiye, kıdem tazminatı ve iş güvencesi gibi birçok konuda haklarını almak için mücadele verirken, Uşak Belediyesi’nde çalışan 136 özel güvenlik görevlisinin de boynu bükük kaldı.

Sendika üyesi bin 100 belediye çalışanı, asgari ücretin üzerinde bir ücret alırken, sosyal yardım, ikramiye, daha fazla kıdem tazminatı ve iş güvencesi gibi birçok hakka sahip olacak.

Sendika üyesi olmayan 136 özel güvenlik çalışanı ise asgari ücrete talim ederken; asgari ücret + yemek + yol parasından başka hiçbir geliri olmayacak.

Daha önce taşeron elemanı olarak çalışan ve 2018 yılında yapılan yasa değişikliği ile sözleşmeli işçi statüsü kazanan Uşak Belediyesi çalışanı 136 özel güvenlik görevlisi, Öz Güven İş Sendikası üyesi olmuştu.

SENDİKADAN TEHDİTLE İSTİFA ETTİRİLMİŞLERDİ

İddialara göre geçtiğimiz aylarda, Uşak Belediyesi yönetimi, özel güvenlik çalışanlarına sendikadan istifa etmeleri için baskıda bulundu ve işten atmakla tehdit etti. Bunun üzerine işsiz kalmaktan korkan güvenlik çalışanları sendikadan istifa etmek zorunda kaldı.

“BİZ İNSAN DEĞİL MİYİZ?”

Sendikalı olmadıkları için toplu iş sözleşmesine katılamayan özel güvenlik görevlileri bu duruma isyan etti. Kendilerinin de belediye personeli olduklarını ve aile geçindirmeye çalıştıklarını belirten özel güvenlik çalışanları; “Toplu iş sözleşmesi kapsamında olmadığımız için hepimiz diken üzerindeyiz. Her an işsiz kalma korkusu yaşıyoruz.

Artık işimizin de hiçbir garantisi yok. Hakkımız olan sendikadan zorla istifa ettirildik. Şimdi diğer belediye çalışanlarının toplu iş sözleşmesinden doğacak haklarının çok altında bir ücretle çalışmak zorunda kalıyoruz.

Bu ayırımcılığa bir anlam veremiyoruz. Bizler de Uşak Belediyesi çalışanlarıyız.

Hakkımız olan toplu iş sözleşmesine belediye yönetiminin bizleri almaması ve biz özel güvenlik görevlilerini hiçbir işe yaramayan oturan bir meslek grubu olarak görmeleri zorumuza gidiyor.

Hepimizde işsiz kalma korkusu var.  Onun için hiç kimseye sesimiz duyurması için bir şeycikler diyemiyoruz. Çok korkuyoruz. Ama bizler de insanız. Bizler de belediye çalışanıyız. Belediye yönetimi bu ayırımcılığa son vermelidir” şeklinde yakındılar.

 (SALİH KILINÇ / ÖZEL HABER)

İlgili Haberler