Soyer “Kanal İstanbul’a harcanacak para ile 50 tane Gediz Nehri temizlenir”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gediz Nehrinde yaşanan kirliliği araştırmak ve nasıl bir önlem alınacağı konusunda fikir sahibi olmak için Uşak’a geldi.
Soyer “Kanal İstanbul’a harcanacak para ile 50 tane Gediz Nehri temizlenir”

Soyer, Murat Dağından doğup 401 kilometre yol kat ettikten sonra İzmir’de denize dökülen Gediz Nehrinin kirlendiği noktaları tespit etmek için, ilimize gelen Soyer, “Kanal İstanbul” projesinin maliyetinin 70 milyar TL olduğunu hatırlatarak bu para ile 50 Gediz Nehrinin temizlenebileceğini iddia etti.

“MİLLİYETÇİLİK, NEHİRLERİ VE DOĞAYI KORUMAKTAN GEÇİYOR”

Beylerhan Köyünde CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba başkanlığındaki bir grup ve Uşak’taki çevre örgütleri tarafından karşılanan Soyer’e partilileri çiçek sundu. Daha sonra Uşak Tekstil OSB’nin arıtma tesislerinin Gediz Nehri ile buluştuğu noktada incelemeler yapan, Başkan Soyer, izlenimlerini şöyle aktardı:

“Vatan sevgisinin yegane ölçüsü; yaşadığın toprağa, kullandığını suya ve ağaca ne kadar sahip çıktığındır.

Gediz Nehrinin kirliliği ya da temizliği, Ankara ve İstanbul’daki vatandaşı da ilgilendiriyor. Hepimizin birbirine ihtiyacı var ve biz birbirimizle el ele vermek zorundayız.

Milliyetçilik dediğiniz şey, nehirleri, ovaları dağlarını, ağaçlarını ve kuşlarını korumaktan geçiyor. Biz bu vatanı seviyoruz.  Canımız gibi sevdiğimiz vatanımızın can damarlarının kopmasına, kirlenmesine asla izin vermeyeceğiz. Temiz doğa atalarımızın bize bıraktığı mirastır. Gereken neyse sonuna kadar yapacağız. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Biz varız. Gereğini de yaparız.

4 gün boyunca yapacağım gezide ,Gediz Nehrinin doğduğu noktadan denize döküldüğü son noktasına kadar geçtiği 401 kilometrelik güzergah boyunca kirlendiği noktalar neresidir? Bunun önüne nasıl geçeceğiz? Buna bakacağız.

Bu 401 kilometrelik güzergahın temizlenebilmesi için ve bir daha kirlenmemesi için yapılan yatırım 1 Milyar 500 bin TL’dir. Rakamı şöyle bir karşılaştıralım diye söyledim.

Hepinizin bildiği gibi “Kanal İstanbul” diye bir proje yapılıyor. Bu projenin maliyeti 70 milyar TL. Bu para ile 50 tane Gediz Nehrini kurtarabilirsiniz.

Şimdi şuna karar vermemiz gerekiyor. Gediz nehrini mi kurtaracağız. İstanbul’da bir tane kanal mı açacağız?”

Daha sonra Uşak’ta konaklayacağı Ramada Otel’de düzenlenen bir yemekte partilileri ile buluşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sabah Manisa’ya hareket edeceği öğrenildi.

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler