Sahibinden satılık kelepir havaalanı

Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet vermek üzere 2012 yılında Yap-İşlet-devret modeliyle hizmete açılan Zafer Havalimanı, işletmeci firma tarafından satışa çıkarıldı.
Sahibinden satılık kelepir havaalanı

Yıllardır dolu dolu seferler yapan Uşak Havaalanı’nı boşa çıkaran Kütahya Altıntaş ilçesindeki Zafer Havaalanı’nı işleten şirket İC İçtaş yetkilisi Abdullah Keleş, Zafer Havalimanı'nı satmak için teklifleri beklediklerini açıkladı.

Zafer Havaalanı’nın atıl vaziyette olması, Uşak Havaalanı’nın tarifeli uçak seferlerine yeniden kavuşması için bir fırsat olabilir.

A.A.nın haberine göre; Keleş, “Yatırım maliyetimizi ödeyen ve borcu üstlenen kim olursa ona havalimanını devretmeye hazırız” dedi.

Şu ana kadar havalimanından bir kuruş kazanmadıklarını iddia eden Keleş, devlet garantilerine rağmen her yıl havalimanına sermaye aktarmak zorunda kaldıklarını söyledi.

HATA PAYI YÜZDE 99

50 milyon Euro yatırım maliyeti olan şirkete devlet, 2012-2020 döneminde toplamda 45,9 milyon Euro garanti ödemesi yapmıştı.

Havalimanının hizmet verdiği Kütahya-Afyon ve Uşak’ın toplam nüfusu 1 milyon 678 bin kişi iken, havalimanına 2020 yılı için verilen yolcu garantisi 1 milyon 280 bindi. 2020'de havalimanını kullanan sayısı 7429'da kalmış ve hata payı yüzde 99'a ulaşmıştı.

Pandemi öncesinde de 2019 yılında havalimanının yolcu sayısı, garanti edilen yolcu sayısının sadece yüzde 6'sına ulaşabilmişti.

İC İçtaş, 2044 yılına kadar havalimanını işletme hakkına sahip.

UŞAK HAVAALANI ZAFER HAVALANI YÜZÜNDEN ATIL KALMIŞTI

Dönemin Başbakanı merhum Mesut Yılmaz, tarafından 1998 yılında hizmete açılan ve tarifeli uçak seferleri başlatılan Uşak Havaalanı, tam kapasite ile çalışırken, Kütahya, Uşak ve Afyonkarahisar’a hizmet versin diye 2012 yılında hizmete sokulan Zafer Havaalanı yüzünden tarifeli uçak seferleri kaldırılmış ve atıl hale getirilmişti.

Zafer Havaalanı’nın işletilememesi aslında Uşak Havaalanı’nın yeniden aktif günlerine dönmesi için büyük bir fırsat olabilir.

Uşaklı vekiller, belediye başkanı, işadamları ve STK’lar birlik ve beraberlik içerisinde tarifeli uçak seferleri için kamuoyu baskısı yaratabilirlerse Uşak’a uçuşlar yeniden başlayabilir.

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler