Köylüler Banazlılar ve Uşaklılar suyuna sahip çıktı

Uşak Banaz İlçesi Ayrancı (Comburt) Köyünde yapılması planlanan Nikel Maden Ocağı ve Eleme Tesisi projesi için yapılacak ÇED toplantısı, köylüler istemediği için yapılmadı.
Köylüler Banazlılar ve Uşaklılar suyuna sahip çıktı

Ayrancı Köyüne Uşak ve Banaz ilçelerinden gelen çok sayıda doğa savunucuları, köylülere destek verince, köylüler toplantının yapılacağı kahveyi kilitleyerek, köylerinin 450 yıllık olduğunu, burada hiçbir madencilik faaliyetine asla izin vermeyeceklerini, maden aramanın köyün ve Uşak’ın içme suyu havzasına etki edeceğini belirterek ÇED Heyetini kabul etmediler.

Heyeti, araçlarında; “Toplantı gerçekleştirilmemiştir” şeklinde tutanak tutarak köy muhtarı Mehmet Türe ve diğer civar köylerin muhtarlarına imzalattı.

“VATANSEVERLİK SUYUNA, TOPRAĞINA SAHİP ÇIKMAKTIR”

Murat Dağı Halkı ve Murat Dağı Yok Olmasın Platformu ve Murat Dağıma Dokunma Platformu tarafından yapılan açıklamada şöyle dendi: “ÇED dosyasına göre nikel maden ocağı işletmek isteyen şirketin bölgede 350 hektar ruhsatlı sahası var. Yasa çok vicdansız bir şekilde, 25 hektarın altındaki alanlarda madencilik yapılması için ‘ÇED gerekli değil’ diyor. Meta Nikel de bu açığı kullanarak, bölgede 350 hektar ruhsatlı alana sahip olduğu halde geçmişte 24 hektarını gösterip aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ belgesini, beş yıllık süre içinde faaliyete başlayamadığı için iptal olunca bu kez de 22 hektar gösterip almak istemiş. Çünkü Meta Nikel bir kez başlayınca ‘ÇED gerekli değildir’ kararlarının arkası arkasına geleceğini biliyor ama başvurusu, maden sahasının Uşak ilinin su kaynağını besleyen Küçükler Barajı orta ve uzun mesafeli koruma alanlarına yakınlığından dolayı reddedildi. Biz devletten ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan maden sahasının su yataklarının içinde olduğunu fark eder etmez şirketin ruhsatını reddetmesini beklerdik. Çünkü bugün vatanseverlik suyuna toprağına sahip çıkmaktan geçiyor ama bakanlık bunu yapmadı."

“DAHA ÖNCE DE KAZANDIK YİNE KAZANACAĞIZ”

Yapılmak istenen maden sahasının Uşak ve Kütahya bölgeleri için bir sorun olduğunun ifade edildiği açıklamada, “İlk elde maden sahası Çamsu, Comburt, Küçükler, Karaağaç ve Karacahisar köylerini etkileyecek gibi görünse de problem Uşak ve Kütahya dahil tüm bölgenin sorunudur. Madenlerin yarattığı yıkım sınır tanımıyor. Bir mevzi kaybedersek arkasından gelecek belki 20 şirket daha var. Üç beş şirket zenginliğine zenginlik katsın diye suyumuzdan toprağımızdan, kısaca hayatımızdan vazgeçmeye hiç niyetimiz yok. Biz Karaağaç’ta altın madenine karşı kazandık. Burada da kazanacağız. Çünkü biz halkız ve haklıyız” denildi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler