Jeofizik Mühendisi yeni depremler için uyardı! Deprem bölgesinde yeni kırılmalar gerçekleşecektir

Ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay'da meydana gelen depremler nedeniyle uzmanların değerlendirmeleri önem kazandı. Deprem bölgesindeki tehlikenin bitmediği kaydedilirken bir isim daha kritik açıklama yaptı.
Jeofizik Mühendisi yeni depremler için uyardı! Deprem bölgesinde yeni kırılmalar gerçekleşecektir

Jeofizik Mühendisi yeni depremler için uyardı! Deprem bölgesinde yeni kırılmalar gerçekleşecektir - 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 20 Şubat'ta da 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremlerde binlerce vatandaşımızı kaybettik. Yaşanan depremler 'Yüzyılın Felaketi' olarak adlandırılırken deprem psikolojisi yaşayan halk da uzmanalrın değerlendirmelerini takip ediyor. 

Deprem bölgelerinde 4 binin üzerinde artçı sarsıntı kaydedilirken bu artçıların 1 yıldan fazla sürebileceği kaydedildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, deprem bölgesinde artçı ve ana şok döngülerinin tamamıyla bitmediğini açıkladı. Konuyla ilgili değerlendirmelere yer veren Doç. Dr. Toker, ''Yeni kırılmalar ve yeni şoklar çok büyük olmasa da mutlaka gerçekleşecektir.'' diyerek bölgenin yüzey kırıklarını incelediğini açıkladı.

YENİ ARTÇI ŞOKLARIN OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ 

Doç. Dr. Toker, stresin tamamıyla boşalmadığını belirttiği açıklamasında vatandaşların hasarlı binalara girmemesi gerektiğini belirtti. Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’ndan (USGS) aldıkları yüzey kırıkları haritası ile Rusya Bilimler Akademisi Jeodezi Bölümüyle yapmış oldukları çalışmalar, Harita Genel Müdürlüğü'nden almış oldukları 12 yıllık GPS verileri neticesinde bölgede yer değiştirilmelerini gördüklerini bildirdi. Doç. Dr. Toker, ''Bu tespitler sonucunda ilk ana şokun yüzey kırığı olan Doğu Anadolu fay zonundan Ölüdeniz fay zonuna doğru uzanan bükümlü alanda stresin tamamıyla boşalmadığını anlıyoruz. Dolayısıyla gelecekte var olan kırılmalar, fay ucundan Kıbrıs'a doğru bir ilerlemeyi, her ne kadar emin olmasak da gösterebilir. Dolayısıyla yeni artçı şoklar ve bunları üretebileceği yeni ana şoklar olması muhtemeldir. Tabi bunların çok büyük olacağını düşünmüyorum ama 5 ve 5.5 büyüklüğünde yeni şoklarımız olabilir. Batı ucu Göksun tarafı, Doğu ucu ise Malatya fayına doğru uzanan kısmında yine minimal düzeyde küçük yer değiştirmeleri ve deprem kümelenmeleri görüyoruz. Buralarda da stresin tamamıyla boşalmadığını jeodezik araştırmalarımız gösteriyor. Aynı zamanda da yüzey kırıklarının geometrisi bunu destekliyor. Bu nedenle halkımızdan rica ediyorum. Hiçbir şekilde binalarına girmemeleri gerekiyor. Özellikle hasarlı ve çok hasarlı binalara hiçbir durumda girmemeleri gerekiyor. AFAD'ın uyarılarının kat'iyyen dikkate alınması gerekiyor. Bu artçı şok ve ana şok döngülerinin tamamıyla bittiğini hiçbir şekilde düşünmüyoruz.'' diyerek sözlerini sonlandırdı. Öte yandan pek çok uzmanda vatandaşları tehlikeli binalardan da uzak durmaları gerektiği konusunda uyardı.

İlgili Haberler