Kiracılar ve ev sahipleri buraya! O ayrıntıya dikkat edin tazminat ödeyebilirsiniz

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapı stokunun önemi bir kez daha ortaya çıktı. Uzmanlar, ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren kritik bir konuya dikkati çekti.
Kiracılar ve ev sahipleri buraya! O ayrıntıya dikkat edin tazminat ödeyebilirsiniz

Kiracılar ve ev sahipleri buraya! O ayrıntıya dikkat edin tazminat ödeyebilirsiniz - 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 11 ilde büyük yıkım yaşandı. Yaşanan yıkımda 42 binin üzerinde vatandaşımız vefat etti. Yapı stok zayıflığının gözler önüne serildiği 'Asrın Felaketi'nde her vatandaş prosedürlere uygun olarak yapılmış evlere yönelmeye başladı. 

EV SAHİBİ VE KİRACILAR O AYRINTIYI BİLMELİ

Depremden etkilenen 11 ilin ardından Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren önemli bir konuya dikkati çekti. Doç. Dr. Cumalıoğlu, ''İçerisinde sözleşmeli kiracı bulunan ev, deprem sonrası hasar aldığı için oturmaya uygun değilse kiracı sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir; ayrıca tadilat sonrası ilk kullanım hakkı için öncelik kiracıya aittir. Kiracılar da bilirkişiden sağlamlık raporu alabilir.'' ifadelerine yer verdi. 13.5 milyon insan doğrudan etkilendiği deprem felaketinde yüz binin üzerinde bina çöktü, 400 binin üzerinde binada ise hasar oluştu. 11 kentte hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarıları sık sık hatırlatan uzmanların ardından büyük bir barınma ihtiyacı da ortaya çıktı. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, kiracılara haklarını hatırlatan bir açıklamaya yer verdi.  

KİRACILAR EV SAHİPLERİNDEN TAZMİNAT ALABİLİR

'Asrın Felaketi'nin ardından dayanıklı binaların önemi yeniden hatırlandı. Kiralanan konut veya iş yerinin depremde yıkılması durumunda kira sözleşmesinin otomatik olarak feshedilidğini belirten Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, kiracıları bilgilendirerek ''Kiralanan sağlam değilse, bu bir ayıptır; çünkü kiraya veren sözleşme süresince kiralananı sözleşme amacına uygun bulundurmakla yükümlüdür. Şayet kiralananın makul sürede güçlendirilmesi mümkün değilse kiracı sözleşmeyi feshedebilir. Buna karşılık kiraya veren de kiralananı güçlendirmek, onarmak ister ve bu sürede kiralananın kullanımı mümkün olmazsa sözleşmeyi mahkeme kararıyla sona erdirebilir. Kiraya veren bu nedenle sözleşmeyi sona erdirirse güçlendirme çalışması bittikten sonra kiralananı önceki kiracıya önermek zorundadır. Bunu yapmadan başkasına kiralarsa tazminat öder.'' ifadelerine yer verdi. 

RİSK ANALİZİ YAPTIRMA HAKKI BULUNUYOR

Kiracıların ev sahipleri ile ilgili yaşadığı sorunlardan biri de binaların sağlamlık kontrolüyle ilgili anlaşmazlıklar olarak göze çarparken Doç. Dr. Cumalıoğlu, ''Kiralananın sağlamlığı konusunda sadece ev ve iş yeri sahibi değil her iki taraf da uzman bilirkişiden rapor alabilir. Depremden korktuğu için eve giremeyen kişinin sözleşmeyi sona erdirme hakkı bakımından açık bir hüküm yok, bence önemli nedenle olağanüstü fesih mümkündür.'' dedi. Bu doğrultuda ev sahibi ve kiracıları bilgilendiren Doç. Dr. Cumalıoğlu, bu tarz dıurumlarda kiracının haklarını bilmesinin önemli olduğuna değindi.

İlgili Haberler