İzmir depremi ne zaman bekleniyor? Kaç şiddetinde olacak? Deprem riski yüksek olan ilçeler açıklandı

İzmir'de yaşayan vatandaşlar Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından büyük korku yaşıyor. Uzmanların yapmış oldukları yorumlar ve öngörüler ise İzmir'de büyük depremin habercisi. Peki İzmir depremi ne zaman ve kaç şiddetinde olacak? İzmir'de riskli ilçeler hangileri?
İzmir depremi ne zaman bekleniyor? Kaç şiddetinde olacak? Deprem riski yüksek olan ilçeler açıklandı

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından İstanbul ve İzmir illerinde beklenen depremler tekrar gündeme geldi. İzmirli vatandaşlar İzmir depreminin ne zaman olacağını ve kaç şiddetinde olacağını merak ediyor. Uzman isimler yaptıkları araştırmalara dayanarak olası depremler ile ilgili öngörülerini vatandaş ile paylaşıyorlar. Prof. Dr. Naci Görür İzmir'de beklenen deprem ile ilgili uyarılarda bulunarak riskli ilçeleri açıkladı.

En son İzmir'de yaşanan deprem 2020 yılında gerçekleşmişti. 30 Ekim 2020 tarihinde saat 14.51'de merkez üssü Yunanistan'ın Sisam Adası açıklarında İzmir'in Seferihisar ilçesine 23 km mesafede yer alan ve yerin 16,58 km altında 7.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Bu deprem yaklaşık olarak 16 saniye sürdü. Bu deperm Türkiye ve Yunanistan'da toplamda 119 kişinin ölümüyle sonuçlandı. Ayrıca bin 53 kişi de yaralandı. 

BEKLENEN İZMİR DEPREMİ İLE İLGİLİ NACİ GÖRÜR'ÜN AÇIKLAMALARI

Prof. Dr. Naci Görür Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremi bu deprem gerçekleşmeden önce bilmişti. Bunun ardından şu anda İstanbul ve İzmir depremleri ile ilgili de öngörülerini paylaşan Görür izmir'de deprem riskinin olduğunu şu sözler ile açıkladı; "İzmir'de de endişemiz var. Canlı faylar var. Günün birinde harekete geçip deprem olabilir. Çevredeki deprem olmuş faylardan tetiklenebilir. Tahmin ediyorum bu faylar İzmir depreminde yüklendi. Çevredeki depremlerden stres geldiğinde yükleniyor. İzmir, bu kadar canlı fayla bölünmüş ise bu yarımadan buradan çekilmek lazım." dedi. 

İzmir'in gerçek anlamda bir deprem kenti olduğunu söyleyen Görür çok az kentin bu kadar yoğun aktif fay sistemi olduğunu vurguladı. Bu depremlerin bugün olmazsa yarın olacağını söyleyerek yapıların depreme dayanıklı olması gerektiğini açıkladı. İzmir'deki yapıların depreme dayanıklı olması gerektiğini söyleyen Görür açıklamalarına şöyle devam etti:x

"Mikro belgeleme çalışması sonrasında İzmir depreme dirençli hale getirilmelidir. 1999 sonrasında yeni yönetmeliklere göre doğru yapılmışsa o binalardan hiç korkmayın. Yönetmeliklere göre yapılmış binalar çatlasın, patlasın ama içinden sağ çıkmanızı sağlar. İzmir'deki belediye ve üniversiteleri zorlayın, evlerinizi muayene ettirin." diyerek vatandaşları da uyardı. 

İZMİR'DE RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ?

İzmir'in Karşıyaka, Çiğli, Narlıdere, Menemen, Konak, Altındağ ve Alsancak gibi ilçelerinin deprem riskinin oldukça yüksek olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır.  

İlgili Haberler