İçişleri Bakanlığı depremzedelere yapılacak yardım ile ilgili tüm soruları yanıtladı!

İçişleri Bakanlığı tarafından depremzede vatandaşlara yapılacak olan yardımlar ile ilgili sıkça sorulan sorular yanıtlandı.
İçişleri Bakanlığı depremzedelere yapılacak yardım ile ilgili tüm soruları yanıtladı!

İçişleri Bakanlığı depremzedelere yapılacak yardım ile ilgili tüm soruları yanıtladı!: Kahramanmarak merkezli gerçekleşen iki depremden sonra binlerce vatandaş hayatını kaybederken birçok insanın ise evi yıkıldı. Depremzedelere yapılacak  olan yardım ile ilgili merak edilen sorular İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtlandı. İçişleri Bakanığı depremzedelere yapılacak yardımlar ile ilgili tüm soruların yanıtlarını kamuoyuyla paylaştı. İçişleri Bakanlığı sosyal medya hesabı üzerinden yapılan yardım ile yanıtlamış olduğu soruları yayımladı. 

Depremzede vatandaşlar tarafından en çok merak edilen ve sıkça sorulan 7 soru şu şekilde;

1.soru: Afetzedeler için nakdi yardım yapılacak mı?

Depremzede vatandaşlar tarafından merak edilen sorulardan ilki nakdi yardımın olup olmayacağı. Evleri yıkık veya acil yıkılacak ya da orta haras veya az hasarlı olan vatandaşlar için hane başına ödenmek üzere 10 bin TL nakdi deste ködemesi yapılacaktır. Bunun için herhangi bir başvuru yapmaya gerek kalmadan Ziraat Bankası'nın şubeleri aracılığıyla çekilebilecek.

2.soru: Hasarı olan evler için ev taşıma yardımı yapılacak mı? 

Evleri yıkık, acil yıkılacak, orta hasarlı veya ağır hasarlı olan vatandaşlar için 15 bin TL'lik taşınma yardımı yapılacaktır. Bunun için ise e-Devlet ü zerinden afetzede barınma desteği sayfasından başvuru yapılması gerekmektedir.

3.soru: Hasarı olan evler için kira yardımı yapılacak mı?

Oturmuş o ldukları binaların yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olması durumunda ev sahiplerine aylık 5 bin TL kiracılara ise aylık 2 bin TL barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca bu yardımdan yararlanılacaktır. Bu yardımdan faydalanmak için de yine e-Devlet üzerinden afetzede barınma desteği sayfası ile başvuru yapılması gerekmektetir.

4.soru: Depremde vefat edenlerin yakınlarına na kdi yardım yapılacak mı?

Depremde ailenden birinin hayatını kaybetmesi üzerine 100 TL'lik bir na kdi yardım yapılacaktır. İl valiliklerine başvuru yaparak bu yardımdan yararlanabilirsiniz. 

5. soru: İkamet edilen adresin başka yerde olması halinde nakdi destek alınır mı?

Hasar gören evde oturduğu kimlik paylaşım sistemi ya da ikametgah doğrulamasıyla tespit edilen depremzeler için yine barınma desteği sunulacaktır. 

6.soru: Barınma desteği adı altında verilecek olan nakdi yardımın tamamı depremzelere hemen teslim edilecek mi?

İkamet adreslerinin bulunduğu il valiliği tarafından yapılan incelemeler sonrasında sırasıyla taşınma ve kira yardımı depremzedelere verilecektir. 

7.soru: Depremzede vatandaşların birden fazla konuta sahip olunması durumunda barınma desteği her biri için alınabilecek mi?  

Depremzedenin yalnızca fiilen ikamet ettiği ve hasarlı olduğu tespit edilen konutu için barınma desteği sağlanacaktır.

İlgili Haberler