Enkazda bulundu yanında götürdü! İsrail ekibinin yanında götürdüğü tarihi eserle ilgili Bakanlık açıklama yaptı

Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük deprem çevre 10 ilde yıkım meydana gelmesine neden olurken enkaz altında arama kurtarma desteği pek çok ülke tarafından verilmişti.
Enkazda bulundu yanında götürdü! İsrail ekibinin yanında götürdüğü tarihi eserle ilgili Bakanlık açıklama yaptı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem nedeniyle çevre 10 ilde büyük bir yıkım meydana gelirken tüm Türkiye yardım seferberliği başlatmıştı. Deprem bölgesine çok sayıda destek ekip ve yardım giderken dünya ülkeleri de bu süreçte Türkiye'ye oldukça büyük destekler sağladı. Pek çok ülkeden arama kurtarma çalışanı Türkiye'ye enkaz altında arama kurtarma çalışmaları için yardıma gelirekn İsrail ekibinin yanında götürdüğü tarihi eser ile ilgili Bakanlık tarafından açıklama yapıldı. 

ESER İSRAİL'E GİTTİ!

Yıkımın meydana geldiği yerlerden birisi de Antakya olurken yıkılan Antakya Sinagogu'ndaki tarihi Ester parşömenini ülkelerine götüren İsrail arama kurtarma ekibi gündem oldu. İsrail'e götürülen parşömen'le ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan önemli açıklamalar geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada "Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte Antakya Sinagogu'muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız." denildi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük deprem çevre 10 ilde yıkım meydana gelmesine neden olurken enkaz altında arama kurtarma desteği pek çok ülke tarafından verilmişti. Birçok ülkeden arama kurtarma ekibi Türkiye'ye gelirken  İsrailli ekip Zaka Antakya'da yıkılan Antakya Sinagogu'nda saklanan iki asırlık Ester Kitabı parşömenlerini ülkesine götürdüğü öğrenildi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklama geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada eserin Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza edildiğine ve asırlardır var olmuş her türlü inanca ve kültüre ait eserlerin, itinalı şekilde korunmaya devam edileceğinin altı çizildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu'muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte Antakya Sinagogu'muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız." ifadelerine yer verildi. 

Antakya'da eseri kendisine yaşlı bir kişinin verdiğini söyleyen ZAKA arama kurtarma kuvveti komutanı Binbaşı Haim Otmazgin bunun kendisi için oldukça duygulandırıcı bir an olduğunu dile getirerek  "On yıllardır ZAKA gönüllüsüyüm, bu hayatımın en duygulandırıcı anlarından biriydi. Depremle neredeyse yerle yeksan olduktan sonra bile böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının bozulmadan kalmasını sağlamaktan gerçekten onur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler