İsrail'in Antakya'dan kaçırdığı tarihi eserin neden bu kadar önemli olduğu açıklandı

Türkiye depreminden sonra birçok ülkeden arama kurtarma ekibi geldi. Bu ekipler arasında İsrail'de bulunmaktaydı. Antakya'da çalışmalar yapan İsrail ekibinin Antakya Sinagogundan kaçırdığı tarihi eserin önemi ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor.
İsrail'in Antakya'dan kaçırdığı tarihi eserin neden bu kadar önemli olduğu açıklandı

İsrail'in Antakya'dan kaçırdığı tarihi eserin neden bu kadar önemli olduğu açıklandı: Tarihçi Hasan Mert Kaya İsrail'in Antakya Sinagogu'ndan kaçırdığı tarihi eser ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bu tarihi eserin önemini açıkladı. 

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerden Türkiye'nin 11 ili feci şekilde etkilendi. Binlerce bina yıkıldı. Binlerce insan hayatını kaybetti. Türkiye'de yaşanan depremden sonda dünya ülkelerinden de arama kurtarna ekipleri geldi. Bu ekipler arasında İsrail'den gelen bir ekip de vardı. Bu ekip Antakya Sinagogu'ndan buldukları bir tarhi eseri ülkelerine götürdü. Bu durumun fark edilmesi ile tarihi eser geri alındı. Peki bu tarihi eserin bu kadar değerli olmasının sebebi nedir?

İsrail'den gelen ekibin arasında Chabad örgütü de yer aldı. Antakya Sinagogun'da bulunan 600 ve 300 yıllık tevrat parşömenleri Türkiye'den kaçırıldı. 

Bunun üzerine Turizm Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada;

"Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu'muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. 

En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte 

Antakya Sinagogu'muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız." şeklinde ifadeler kullandı.

TARİHİ ESERİN ÖNEMİ NEDİR?

Ester Kitabı, Tanah'ın Ketuvim kitabındaki 5 bölümden (Megila) biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ester adlı yetim ve öksüz bir Yahudi kızın Pers kralı Xerxes'in (Serhas) gözdesi ve kraliçesidir. Aynı zamanda Haman'ın öldürmek istediği Yahudileri kurtarışını anlatmaktadır. 

Binlerce yıllar geçmesine rağmen Yahudiler tarafından unutulmayan bu hikaye Purim Bayramı'nın kutlanmasının da nedenidir. Ester mutluk yokluktan gelerek güce sahip olmuştur. Ama bu gücü kendini tehliye atarak halkını kurtamasına yaramıştır.

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem sonrasında İsrail arama kurtarma ekibinin Antakya Sinagogu'ndan Ester parşömenlerini almasının sebebi nedir?

Bunun sebebi Ester Kitabının yetim bir Yahudi kızın kudretli Pers kralının eşi ve kraliçesi olarak İsrailoğulları'nı soykırımdan kurtaran Ester'in yaşadığı mücadeleyi anlatmaktadır.

İlgili Haberler