Bakan Derya Yanık'tan depremle ilgili açıklama! Türkiye bir deprem ülkesi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bakanların deprem bölgelerine ziyaretleri sürüyor. Deprem bölgesinden bulunan Bakan Yanık, son dakika açıklamasına yer verdi.
Bakan Derya Yanık'tan depremle ilgili açıklama! Türkiye bir deprem ülkesi

Bakan Derya Yanık'tan depremle ilgili açıklama! Türkiye bir deprem ülkesi  - 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından enkaz kaldırma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından son gelişmeleri açıklamak üzere kamera karşısına geçti. 

BAKAN YANIK'TAN DEPREMLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, "İlk gün sabah 7’de yola çıktık. İlk Adana’ya oradan Osmaniye’ye intikal ettik. Çalışmaları programladık. Ben ilk gün Adana sorumlusuydum, oralarda hemen hızlıca enkaz kaldırma çalışmalarıyla alakalı AFAD ile hızlı koordinasyon yaptık. Artçıları da en az birer deprem büyüklüğünde devam eden artçılar halihazırda devam ediyor. Böyle bir büyük felaket ile karşı karşıyayız. 99 depreminden sonra aslında bu anlamda bir deprem literatürümüz var. Türkiye bir deprem ülkesi.'' ifadelerine yer verdi.

TOKİ'NİN BİNALARINA DİKKATİ ÇEKTİ

Bakan Yanık, depremde yıkılan binalara değinerek, ''Yıkılan binaların yüzde 98’si 99’dan önce yapılan binalar. TOKİ konutları bir kamu kurumu, inşa faaliyetlerini yürüten kamu kurumu. TOKİ’nin yaptığı binalarda hasar olmadığını görüyoruz. Bu bize şunu söylüyor. Eğer kurallara uygun, teknik gereklilikleri içeren binalar yaparsak demek ki deprem ne kadar şiddetli olursa olsun milletimiz zarar görmeyecek. Kolonların kesildiği iddiaları var. Bu bir cinayettir. Çok katlı binanın kolonlarını kesmek bir insanın ayaklarını kesmekten farklı değil. Ayağını kestiğin insanın yürümesini bekleyemezsiniz. O binanın can ayakta kalmasını bekleyemezsiniz. En geç 1 yıl içerisinde konutların inşa edilmesi vatandaşlarımızın güvenli, can emniyetini sağlayacakları konutlarının inşasını sağlamış olacağız.'' dedi.  Bakan Yanık'a yöneltilen ''Binalar 3-5 yıla bir denetlenmeli mi?'' sorusu üzerine ''Olabilir, kurumlar gerekli önlemleri alacaklar. Burada bu tür durumlarda sorumluluğu ve dikkati sadece kamuya bırakmadan vatandaşlarımızın da kendi yaşadıkları mahallerle alakalı gerekli özeni, takibi yapmalarının çok önemli olduğunu hatırlatmak isterim.'' ifadelerini kullandı.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇOCUKLAR HAKKINDA AÇIKLAMA

Deprem bölgesinde sahipsiz çocuk olup olmadığı yönündeki sorulara da yanıt veren Bakan Yanık, ''Hayır, birkaç tasnifi çok açık biçimde yapmamız gerekiyor ki vatandaşlarımızın konuya hakimiyeti tam olarak gerçekleşsin. Birincisi deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, enkaz altından çıkan çocuklarımız yaralı yahut değil, refakatsizse bizim kuruluşlarımıza doğrudan doğruya aldık. Enkazdan çıkan çocukları biz doğrudan doğruya Bakanlık olarak kendi kuruluşlarımıza alıyoruz. Ebeveyni olmayan çocuklarımızla alakalı iki durum var. Birçok küçük yaşta olan çocuklar, ikincisi kendini ifade edecek yaşta olup bunların kimlik tespitinin ebeveyninin araştırılmasıyla alakalı bir ilk günden itibaren gerekli altyapıyı oluşturduk.  Sağlık Bakanlığımızla organize haldeyiz, İçişleri Bakanlığı ile kimlik tespiti noktasında organize haldeyiz.  Önce çocuklarımızın kimlik tespiti, ailenin bulunması, eşleştirilmesi ve tespit edilmesidir. Kimliği tespit edilmeyen var. Kimliği tespit edilemeyen 200’ün üzerinde. 1788 refakatsiz çocuğumuzun 1225’ini ailesine teslim etmişiz. 479’unun halihazırda hastanede tedavileri devam ediyor. 84’ü ise Bakanlık kuruluşlarında bakımlarını sağladığımız çocuklarımız.'' dedi.  Ailelere vefat haberinin ulaştırıldığını da kaydeden Bakan Yanık, ''Sadece hastanede ya da kurum bakımında olan değil sağlık kuruluşlarında, enkaz altından vefat etmiş olarak çıkmış olan çocuklarımızın kimlikleri tespit ederek ailelerine vefat bilgisini ulaştırdık. 400’ün üzerinde çocuk var. Bu çok önemli bir şey. Kayıp çocuk vakası diye dezenformasyon dolaşıyor ya. İnsanlar çocuklarının yaşadığını en azından öldüyse öldüğünü bilmek ister.'' ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler