Yeni rakam geldi, hesaplama değişti! Emekli maaşları kaç TL zamlanıyor?

Emekli maaşlarına yapılacak zam ile alakalı olarak yeni hesaplamalar ortaya çıktı. Emekli maaşları yüzde kaç zamlanacak? En düşük emekli maaşı kaç TL’ye yükseltilecek?
Yeni rakam geldi, hesaplama değişti! Emekli maaşları kaç TL zamlanıyor?

Türkiye’de emekli maaşlarına yapılacak olan Ocak zammını 16 milyonu aşkın emekli büyük bir heyecanla bekliyorlar. Emekli maaşları için yapılacak olan zamma dair yeni bir hesaplama daha ortaya çıktı. Enflasyon rakamlarına göre belirlenecek olan zam ile alakalı olarak yeni bir rakam açıklandı.

KASIM ENFLASYONU BELLİ OLUYOR

Emeklilerin büyük bir merakla bekledikleri Kasım enflasyonu 4 Aralık Pazartesi günü açıklanacak. Bu rakam açıklanmadan önce açıklanan beklenti anketine göre Kasım ayında yıllık enflasyonda bir miktar gerileme olacak. Yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 70 olarak belirlendi. Bu rakama göre emeklilerin enflasyon farkı olarak alacakları tutar belirlendi.

ENFLASYON FARKI NE KADAR OLACAK?

Enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 çıkması durumunda emeklilerin enflasyon farkı olarak alacakları zam tutarı yüzde 50’yi geçecek. Buna refah payı artışı da eklenince emeklilerin maaş zamlarının yüzde 55’i bulması bekleniyor. Bu zammın bir müjde olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ocak ayında açıklanacağı tahmin edilirken emeklilerin maaşlarında ciddi oranda artış meydana gelmiş olacak.

MAAŞLAR KAÇ TL’YE ÇIKACAK?

Yapılan hesaplamada olduğu gibi emekli maaşlarına yüzde 55 oranında zam verilmesi halinde yeni maaşlar da hesaplandı. Kök maaşlarda önemli artış meydana gelecek ve hemen hemen tüm kök maaşlar 7.500 TL’nin üzerine çıkmış olacak.

Şu anda 8.000 TL emekli maaşı alan 12.400 TL, 9.000 TL emekli maaşı alan 13.950 TL, 10.000 TL emekli maaşı alan 15.500 TL, 11.000 TL emekli maaşı alan 17.050 TL, 12.000 TL emekli maaşı alan 18.600 TL maaş almaya başlayacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Ocak ayında en düşük emekli maaşı için de bir artış yapılacak. Bu artış genellikle emekli maaş zamlarından bağımsız oluyor. Bu maaş belirlenirken bazı kriterler dikkate alınıyor. En düşük emekli maaşı ile asgari ücret arasındaki farkın çok açılmaması da bu kriterlerden birisi oluyor. Bu kapsamda en düşük emekli maaşının Ocak ayında en az 11.000 TL’ye yükseltilmesi bekleniyor.