Yabancılardan Türkiye ekonomisi raporu! Dolar kuru için yeni tahmin açıkladılar!

Dolar kuruna dair tahminler ilgiyle takip edilirken yabancılardan yeni bir tahmin daha geldi. Çekya merkezli yatırım şirketi Wood & Co. dolar kuruna dair tahminini açıkladı.
Yabancılardan Türkiye ekonomisi raporu! Dolar kuru için yeni tahmin açıkladılar!

Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler sadece yurt içinde değil yurt dışında da çok yakından takip ediliyor. Merkez Bankası’nın politika değişikliği ile oluşan pozitif görüntü henüz tam olarak istenilen seviyeye ulaşmadı. Yabancı yatırımcılar bekle-gör taktiğini uygulamaya devam ederken arzu edilen sermaye girişleri gerçekleşmedi. Pozitif adımlar atılmaya devam edilirken 2024’ün Mart ayında yapılacak olan seçimler çok kritik olarak görülüyor. Seçimlerden sonra yabancı yatırımcıların da yılın ikinci çeyreğinin sonundan itibaren varlıklarını Türkiye’ye sokabilecekleri belirtilirken ekonomi yönetiminin atması gereken çok kritik adımların olduğu belirtiliyor.

Türk lirasının dolar kuru karşısındaki pozisyonu yurt içinde dolar varlıkları olanlar kadar yurt dışında yabancıları da ilgilendiriyor. Türk lirasının aşırı değerli olduğu bir pozisyonda yabancı yatırımcının Türkiye’ye giriş yapmayacağı biliniyor. Bunun için kurda yükselişlerin engellenmemesi beklenirken ekonomi yönetimi şu ana kadar bunu sağlayamadı. Yabancılar da dolar kuru ile alakalı olarak bazı tahminlerde bulunuyorlar.

Dolar kuru hakkında tahmin açıklayan son yabancı finans kuruluşu Çekya merkezli ve Avrupa’nın en büyük yatırım şirketlerinden olan Wood & Co. oldu. Bu yatırım şirketinin analistleri Türkiye ekonomisi için oldukça kapsamlı bir rapor hazırladılar. Bu raporda imzası bulunan analistlerden Raffaella Tenconi ile Alessio Chiesa Türk lirasında zayıf bir seyir beklediklerini vurguladılar.

YÜZDE 5 ENFLASYON HEDEFİNİ GERÇEKÇİ BULMADILAR!

Hazırlanan raporda Türkiye ekonomisi için, “Türk lirasında kontrollü bir değer kaybı yaşandığı görülüyor. Gelecek yıl için kesin bir kısıtlayıcı politika olmayacaktır. Kalıcı enflasyonist baskıların beklendiği bir ortamda yüzde 5 olarak hedeflenen enflasyon çok da gerçekçi değil.” değerlendirmesi yapıldı.

DOLAR KURU İÇİN FİYAT TAHMİNİ!

Dolar kuru ile alakalı olarak tahminin de yer aldığı raporda, “Merkez Bankası’nın Aralık ayında politika faizini yüzde 42,50’ye yükseltmesi bekleniyor. Bu zirve noktası olacak ve birkaç çeyrek boyunca politika faizi bu seviyede kalacaktır. Dolar kuru 2024 yılında ortalama 36,8 TL’ye yükselecektir. Bu da dolar kurunda 40 TL üzerine çıkılması anlamına geliyor. 2024 yılında ilk yarıda enflasyon yüzde 70 ile zirve yapacak ve sonrasında yıl sonunda yüzde 40 seviyesine gevşeyecek.” ifadelerine yer verildi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.