Yatırımcılar dikkat! Ünlü milyarder Clarlie Munger'den borsa ve kripto para uyarısı geldi

Ünlü milyarder Munger bitcoin ve kripto para ile ilgili görüşlerini verdiği röportajda aktardı.
Yatırımcılar dikkat! Ünlü milyarder Clarlie Munger'den borsa ve kripto para uyarısı geldi

Ünlü milyarder Clarlie Munger'dan yatırımcılara borsa ve kripto uyarı geldi. Geçtiğimiz yıl ABD borsalarında sert düşüşler meydana geldi. Bu durum ise spekülatif hisselere odaklanan yatırmcılara önemli bir ders oldu.

Pandemi sebebiyle karantina önlemi sırasında spekülatif hisse senetlerine yatırım akımı birçok perakende yatırımcının küresel borsalar çökmeden hemen önce yüksek miktarlarda getiriler elde etmesini sağladı. Bununla birlikte herkes tarafından bilinen yatırımcı Warren Buffet'ın ortağı Berkshire Hathaway'in Başkan Yardımcısı ünlü milyarder Clarlie Munger ise yaşanan bu tür spekülatif borsa getirilerinin bağımlılık yaratacağını açıkladı. Milyarder Munger söz konusu bağımlılıkla baş edilmesi için gereken herşeyin yapılmasını öneriyor.

Ünlü millyarder Clarlie Munger söz konusu olay ile ilgili geçtiğimiz yıl da uyarılarda bulunmuştu. Muger yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti; “İnsanlar kumar oynamayı seviyor ve asıl sorun şu ki bu eroin kullanmak gibi bir şey. Önemli miktarda insan bir kez başladıktan sonra aşırıya kaçar. Bu bağımlılık yaratır. Gerçekten çılgınca bir şey. Medeniyetimiz bu olmadan çok daha iyi bir yer olurdu” şeklinde konuşmuştu. 

KUMARDAN UZAK DURUN

Munger vermiş olduğu röportajda borsanın iki tür tüccarın ilgisini çektiğini ve uzun vadeli yarıtımcılar, kumarhane bahsi yapmak isteyen insanların bu iki kategorinin birlikte ticaret yapmasına izin verildiğini açıkladı.

Milyarder Clarlie Munger yapmış olduğu röportajda şu ifadelere yer verdi; Şimdi, kapitalizmin kumarhane tarafını giderek daha verimli, daha cazip ve daha baştan çıkarıcı hale getirmek ülkeye ne tür bir hizmet sağlar? Bu çılgınca bir kamu politikası. Öte yandan, bu durumu değiştirme şansının neredeyse sıfır olduğunu düşünüyorum" ifadelerine yer verdi. 

SPEKÜLASYONLAR SON ZAMANLARDA ÇILGINCASINA ARTIYOR

Munger açıklamalarının devamında hisse senetlerine yapılan yatırımlar ile gayrimenkul gibi sektörler arasında ayrım yapıldığını açıklayarak hisse senetlerinin daha hızlı alınıp satılabildiğini açıkladı. Muger hisselerin likitliğinin sonucunda spekülasyonların da son zamanlarda çılgıncasına arttığını ifade etti ve konuşmalarına şöyle devam etti; "Ben Harvard Hukuk Fakültesi'ndeyken günde bir milyon hisse için ödeme yapıldığı nadir olurdu. Belki yılda bir veya iki kez olurdu. Şimdi her gün milyarlarca hisse senedi ticareti yapıyorlar” dedi.

BİTCOİN APTALCA VE KÖTÜ

Ünlü Milyarter Bitcoin'i aptalca ve kötü olarak tanımlamaktadır. Kripto para birimlerini şiddetle eleştiren milyarder geçmişte yapmış olduğu açıklamasında ise kriptonun asla icat edilmemiş olmasını istediğini dile getirdi. Munger kripto para için şu ifadelere yer verdi; "Değersiz, iyi değil, çılgınca, zarar vermekten başka bir şey yapmayacak, buna izin vermek antisosyal bir davranış. Yatırım pozisyonuma karşıt rasyonel bir argüman olduğunu sanmıyorum" şeklinde ifadeler kullandı. 

İlgili Haberler