Tüm hesaplamaları unutun! Asgari ücret zammı için yeni hesaplama yapıldı!

Asgari ücrette zam maratonu kısa bir süre içerisinde başlayacak. Masaya gelecek olan asgari ücret zammı rakamları yeniden hesaplandı. Asgari ücret ne kadar olacak?
Tüm hesaplamaları unutun! Asgari ücret zammı için yeni hesaplama yapıldı!

Türkiye’de asgari ücrete yapılacak olan zam milyonlarca kişiyi direkt olarak etkiliyor. Bundan dolayı da yapılacak olan zammın miktarı heyecanla bekleniyor. Asgari ücret zammına dair yeni gelişmeler yaşanırken bu konuda yeni hesaplamalar yapıldığı ortaya çıktı. Asgari ücret zammında bu yıl yeni hesaplama formülleri devreye girecek.

1 ARALIK’TA BAŞLIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yönetiminde Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralık’ta toplanacak ve ilk toplantısını yapacak. Bu ilk toplantıdan karar çıkması beklenmiyor. Komisyonda hükümet, işçi ve işveren kesimleri 5’er üye ile temsil edilecekler. Asgari ücret için toplanacak olan komisyonda bu yıl bir ilk yaşanacak. Komisyonda bu yıl ilk defa asgari ücretliler yaşadıkları ekonomik zorlukları, geçim sıkıntılarını direkt olarak dile getirebilme fırsatı elde edecekler. TÜRK-İŞ bu yıl komisyona göndereceği 5 üyenin 4’ünü asgari ücretlilerden seçecek. Bu şekilde asgari ücretliler maaş zamları için direkt olarak pazarlık yapabilecekler.

BEKLENEN ENFLASYONDAN ZAM HESAPLAMASI!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek maaş zamlarının gerçekleşen enflasyondan değil beklenen enflasyondan yapılmasını istemişti. Bu yıl asgari ücret zammı hesaplamasında bu sistem devreye girecek. Orta Vadeli Program’da 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 olarak yer almıştı. Bu oran üzerinden zam hesaplaması yapılacak ve asgari ücrete yapılacak olan zam belirlenecek.

ZAM HESAPLAMASINDA İKİ RAKAM ÖNE ÇIKIYOR!

Beklenen enflasyon üzerinden asgari ücret zammı hesaplaması yapıldığında zam için yapılan diğer tüm hesaplamalar devre dışı kalıyor. Temmuz ayında asgari ücrete zam yapıldığı için son 6 aylık enflasyon dikkate alınacak ve o da yüzde 40’a karşılık geliyor. Bu durumda asgari ücrete yüzde 40 zam uygulandığında net asgari ücret 11.402 TL’den 15.962 TL’ye yükselecek.

Asgari ücrete bir de refah payı artışı yapılması gündeme gelebilecek. Bu durumda da yüzde 40’lık zam oranı yüzde 50’ye yükselebilir. Yüzde 50 zam uygulandığında ise asgari ücretin net tutarı 17.103 TL olacak.