Merkez Bankası'ndan KKM hesapları için yeni değişiklik kararı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için yeni kararlar alındı. Türk lirası mevduatı destekleyen bu kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Merkez Bankası'ndan KKM hesapları için yeni değişiklik kararı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkış için yeni adımlar atılmaya devam ediliyor. Merkez Bankası tarafından bugünkü Resmi Gazete’de KKM hesapları için yeni tebliğler yayımlandı. Bu tebliğler ile KKM hesaplarının cazibesinin düşürülmesi ve onun yerine Türk lirası mevduatlarının cazip hale getirilmesi amaçlanıyor.

KKM'DE STRATEJİK DEĞİŞİKLİK!

Merkez Bankası’nın aldığı yeni kararlara göre bankalar Döviz Dönüşümlü KKM hesaplarına politika faizinin altında faiz verebilecekler. Ancak bu oran politika faizi olarak bilinen 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 85’inden daha düşük olarak belirlenemeyecek. Bu şekilde Türk lirası mevduatlar cazip hale gelecek. Döviz Dönüşümlü KKM’ye verilen faizin ise cazibesi oldukça zayıflayacak.

Gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda da Merkez Bankası tarafından değişiklik yapıldı. Yurt içi yerleşik kişiler, 30 Kasım 2023 tarihi itibariyle bankalarda bulunan altın, dolar, euro ve ingiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını TL’ye çevirebilecekler.

Merkez Bankasının politika faizinden düşük oranlar uygulanan döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarında, kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan destek tutarının kısmı banka tarafından, üzerindeki kısım ise Merkez Bankası tarafından ödenecek.

Merkez Bankası kademeli bir şekilde KKM’den çıkılmasına dair bir para politikası uygulamaya devam ediyor. Bu konuda yapılan değişikliklerle KKM’lerin yatırımcılar için cazip olmasına son verilmeye çalışılıyor.