Kredi Notu ve Bankadan Kredi Çekme

Yaşadığımız dönemde bankalarla neredeyse herkes bir şekilde işlem yapıyor.  Kredi kartları, ev kredileri, taşıt, ihtiyaç kredileri ve diğer işlemler için bankalara müracaat ediyoruz.
Kredi Notu ve Bankadan Kredi Çekme

Ancak tahmin edileceği gibi nakit ihtiyaçlarımızın karşılanması için başvuru yaparken bankalar da karşılığında geri ödemenin yapılacağına dair bazı şartlar öne sürüyor.  Bunlardan en önemlisi de kredi notu kuşkusuz. Yani tek başına kredi verilmesi için geçerli olmasa da kredi çıkması için önemli etkenlerden biri kredi notu denebilir.

Kredi Notu Nasıl Değerlendirilir?

Kredi notu birçok farklı etkenin birlikte değerlendirildiği bir puanlama sistemidir. Bunun içerisinde geçmişte bankalarla yapılan işlemler, ödemeler, kart ve kredi başvuruları gibi ayrıntılar yer alır. Yani eskiden bir bankadan kredi çektiyseniz ve geri ödemede sorun yaşadıysanız otomatik olarak kredi notunuzun düşmesine neden olacaktır.  Ayrıca sık şekilde kredi kartı veya kredi başvurusunun yapılması, bu başvuruların olumsuz sonuçlanması, hali hazırdaki borç durumunuz, kredi kartı borçlarındaki en ufak gecikmeler, kredi kartı borcunun devamlı asgarisinin ödenmesi ve tamamının uzun süre kapatılmaması gibi etkenler kredi notunu düşüren etkenlerdir. Ancak tam tersine hiç bankayla ilginiz yoksa da kredi notu düşük olacaktır. Yani bankanın elinde geri ödeme yapılacağına dair olumlu bir veri olması gerekir.

Kredi Puanı Kaç Olmalı?

Kredi notunda 1450 -1900 arası az riskli ve 0-1400 arası riskli olarak değerlendirilmektedir.    Riskli sınıfı da kendi içinde yeniden az ve çok riskli olarak yeniden ayrılır.

İlgili Haberler