Konut Kredisinde Hangi Sigortalar Yaptırılır?

Konut kredisinde yaptırılan sigortalar kafa karışıklığı yaratabiliyor. Ancak yeni tüketici kanunu ile de gündeme gelen değişiklikler, konut sigortalarında artık tüketicilerin de söz sahibi olacağının sinyallerini veriyor.
Konut Kredisinde Hangi Sigortalar Yaptırılır?

Sigorta, kredi başvurusu sırasında tüketicinin istediği kuruluştan alınabilecek. Bu da tüketiciler açısından daha çok alternatif anlamına gelecek.

Konut Sigortası- Zorunlu

Konut kredisi çekenlerin yaptırması gereken zorunlu sigortalardan biri konut sigortası… Su baskını, yangın, hırsızlık, terör, kaza ya da hırsızlık gibi risklere karşı güvence altına alan bu sigorta bankalar tarafından kredi bitimine kadar zorunlu tutuluyor. Tahsilâtı yıllık olarak alınan konut sigortasında kredi geri ödemesi sırasındaki olası hasarlar teminat altına alınıyor. Ancak her durumu sigortanın karşıladığı söylenemez. Yani kapsamı sigorta firması tarafından belirlenmekte.

Deprem Sigortası- Zorunlu

Yasal açıdan zorunlu tutulan bir diğer sigorta da zorunlu deprem sigortası… Konutun bulunduğu yer ve yapı cinsi deprem sigortasının içeriğini belirlemekte. Bu sigorta her sene güncelleniyor ve yenileniyor. DASK, her yapı türleri için maksimum teminat bedelini 150 bin lira olarak belirlemiş durumda. Diğer ayrıntıların da yine banka ve ilgili firmadan öğrenilmesi gerekiyor.

Hayat Sigortası- Zorunlu Değil

Bazı bankaların zorunlu tuttuğu, ama zorunlu olmayan bir diğer sigorta çeşidi de hayat sigortası. Krediyi çeken kişinin hayatını kaybettiği tarihten itibaren kredi borcunu tamamen karşılayan bir sigorta çeşididir.

Bireysel Emeklilik ve Ferdi Kaza Sigortası- Zorunlu Değil

Zorunlu olmayan, ancak bankaların önerdiği sigortalardır. Sigorta kapsamında belirlenen şartlara göre kredi çeken kişinin zararı karşılanır.

İlgili Haberler