Bankalar Kredi Verirken Nelere Dikkat Eder?

İstenen şeylerin alınması için paraya ihtiyaç duyulur. Kimileri için eğitim, acil giderler öncelikliyken kimileri de araç, ev vs. satın almak için para ihtiyacı gündeme gelebilir. Bankalar günümüzde uzun vadede geri ödemenin olması ve bir taşınmaz v.s sahibi olunması bakımından kredi çekme işlemiyle avantaj sağlar.
Bankalar Kredi Verirken Nelere Dikkat Eder?

Faizli olarak verilen borcu belirtilen vadede alır. Ancak tahmin edileceği gibi nakit ihtiyacının giderilmesi için bankanın bazı şartları bulunmaktadır.

Gelir Belgesi Zorunluluğu

Bir yerde çalışıyorsanız ya da çalışmadığınız halde kira geliri, emekli maaşı geliri gibi kanıtlanabilir geliriniz varsa bankadan kredi çekmeniz kolaylaşacaktır.  Diğer bir ifadeyle bankaların kredi verme şartları içinde gelir belgesi olmazsa olmazdır. Kanıtlanabilir bir gelir olmadığında kredi çekilmesi imkânsız denebilir. Başvuru yaparken bankanın belge talepleri listesini inceleyerek kendi durumunuza göre istenen belgeleri görebilirsiniz. Bankaların kendi sitesinde genellikle ayrıntılı olarak yer almaktadır. Müşteri hizmetlerini de kullanabilirsiniz.

Kredi Notu

Önemli bir diğer kredi çekme şartı da bankalarla olan geçmişinizi ve günümüzdeki başvuru ve geri dönüşlerin değerlendirildiği kredi notudur. Bu puan, geçmişteki ödemelerinizi geciktirip geciktirmeme durumundan yola çıkarak risk değerlendirmesi sunar. Kredi notunu etkileyen birçok farklı etken vardır. Sadece borçların düzenli ödenmesi yeterli olmaz. Hiç bankayla ilgisi olmayan kişilerde de kredi notu düşük olacaktır. Çünkü banka somut olarak sizin geri ödemeyi yapacağınızı kanıtlamanızı ister. Findeks üzerinden kredi notunu öğrenmek mümkündür.

İlgili Haberler