EYT'de orta yol bulundu! 2000 2008 sonrasında kadınlarda 52 erkeklerde 54 yaşla erken emeklilik tablosu

Kademeli emeklilik müjdesi bekleyen EYT'yi kıl payı kaçıranlara yönelik yeni çalışmanın detayları sızdırıldı.
EYT'de orta yol bulundu! 2000 2008 sonrasında kadınlarda 52 erkeklerde 54 yaşla erken emeklilik tablosu

EYT'de orta yol bulundu! 2000 2008 sonrasında kadınlarda 52 erkeklerde 54 yaşla erken emeklilik tablosu - Milyonlarca kişi emeklilik hakları için araştırmalara devam ederken EYT sonrası kademeli emeklilik tartışmaları alevlenmişti.

1999 senesinde yapılan yasal düzenleme ile emeklilik şartları değiştirilmiş, emekli olmak isteyen kişiler için aranılan şartlara yaş şartı da eklenmişti. Emekli olmak için hizmet yıl şartı ve prim şartını doldurmasına rağmen milyonlarca kişi yaş şartına takıldığı için emeklilik hakkını yitirmiş ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT çatısı altında bir araya gelmişlerdi.

KADEMELİ EMEKLİLİK YERİNE ADİL EMEKLİLİK SİSTEMİ TARTIŞMALARI ALEVLENDİ!

AK Parti tarafından Şubat ayında yapılan yeni kanuni düzenleme ile emeklilik şartları bir kere daha değiştirilmiş, EYT yasası ile ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişilerde yaş şartı kaldırılmış, bu kişilere yaş şartsız prim gün ve hizmet yıl şartı ile emeklilik kapısı yeniden açılmıştı.

00.jpeg

AK Parti tarafından yapılan yasal düzenleme ile tarih 8 Eylül 1999 olarak belirlenirken işe giriş tarihi 9 Eylül 1999 olan bir kişinin dahi toplam 17 yıl daha fazla çalışmak zorunda olması tepki çekmiş, kademeli emeklilik talebi gündeme taşınmıştı.

00.jpg

Süreç hakkında değerlendirmede bulunan SGMDD (Sosyal Güvenlik Müşavirleri Dayanışma Derneği ) Genel Başkanı Onur Önal yapmış olduğu açıklamasında "Hükümet asla ama asla, koskoca ülkeyi iflasa sürükleyecek böyle bir yasayı gündeme almayacak ama muhalefetinde verdiği önergeler belli işte. Çünkü partiler ülke yönetmeye taliptir ve devlet yönetmek ciddi bir iştir.

Eğer bir parti, tüm rakamlar ve verilere rağmen bu boş hayali savunur ise, o parti popülizm peşinde ve asla iktidara gelemeyeceğini bilir zaten. Ez cümle; Ben sizlere adil bir emeklilik yaş düzenlemesi gelmesini şiddetle savunuyorum, ama ben asla bu ülkeyi iflasa sürükleyecek, sosyal güvenlik sistemini sürdürülemez hale getirecek popülist sosyal güvenlik yasaları ve boş hayaller savunmam" diyerek orta yolu işaret etti. Şu anda 60 olan yaşın bu kişiler için bir miktar öne çekilebileceği ifade edilerek kadınlarda 50-52 erkeklerde ise 52-54 yaş aralığı öne çıkarıldı.