EYT'de prim günü eksik olanlar buraya! SGK'dan büyük babalık! Onu da karşılayacak

Milyonlarca EYT'li emekli olacakları günü bekliyor. Emeklilik hakkına kavuşmak için doğum ve askerlik borçlanması yapanlara yaşanan deprem felaketinin ardından SGK'dan prim desteği açıklaması geldi.
EYT'de prim günü eksik olanlar buraya! SGK'dan büyük babalık! Onu da karşılayacak

EYT'de prim günü eksik olanlar buraya! SGK'dan büyük babalık! Onu da karşılayacak - Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen EYT'liler, emekli olabilmek için askerlik ve doğum borçlanmasına gitti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelen EYT düzenlemesinin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından görüşülmesi ertelendi. EYT'liler düzenlemenin yasalaşmasını beklerken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) vatandaşlar için önemli bir açıklamaya yer verdi. 

2 milyonun üzerinde EYT'linin emekli olacağı düzenleme sabırsızlıkla beklenirken ülkemizi yasa boğan ve 'Yüzyılın Felaketi' olarak adlandırılan deprem felaketinin ardından SGK'dan yeni bir adım geldi. 

BORÇLANMA BAŞVURUSUNDA BULUNANLARA EK SÜRE TANINDI

Emeklilikte Yaşa Takılanlara yönelik  yapılan düzenlemeden faydalanmak isteyen milyonlarca EYT'li borçlanma ve ihya için SGK'nın yolunu tutarken başvuruların büyük bölümü zamdan etkilenmemek için Aralık 2022'de yapıldı. SGK,  aralık ayında borçlanmak için başvuruda bulunan vatandaşlara Ocak 2023 tarihinden itibaren tebligatları göndermeye başladı. Başvurunun yanmaması için borçlanmayı tebliğden itibaren 1 ay, ihyayı da 3 ay içinde ödeme şartı bulunuyordu. Kahramanamaraş merkezli ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından SGK, EYT'liler için önemli bir karara imza attı.Deprem tarihi itibarıyla bu illerde ikamet eden veya çalışan sigortalılardan borçlanma ve ihya başvurusunda bulunanlara ek süre tanındı. SGK tarafından alınan yeni karara göre, son ödeme tarihi 6 Şubat ile 31 Ağustos arasında olan borçlanma ve ihya borçları için son ödeme tarihi 31 Ağustos olarak dikkate alınacak. Borçlanma ve ihya için son ödeme tarihi 6 Şubat ve sonrasında olanlar, 'başvuru tarihine göre hesaplanan tutarı' 31 Ağustos'a kadar ödeyebilecek ve ödenecek tutarda herhangi bir artış olmayacak. 1 Ocak 2023 tarihinden önce başvuru yapanlar ise brüt 6 bin 471 liralık asgari ücret üzerinden borçlanma ve ihyayı ödeyecek. 1 günlük doğum ve askerlik borçlanması için günlük en az 69,02 lira ihya için de 74,41 lira verilecek. Deprem felaketinin ardından alınan karar doğruultusunda borçlanmalar açıklanan şekilde yapılacak.

İlgili Haberler