EYT'de 1999 2000 2008 öncesi sonrası dikkat dikkat! Deprem sebebiyle o tarihe ertelenebilir

Türkiye'de milyonlarca EYT'li vatandaşın merakla beklediği yasa gelişmeleri yaşanan büyük deprem sonrasında ertelenme tehlikesi ile karşı karşıya geldi.
EYT'de 1999 2000 2008 öncesi sonrası dikkat dikkat! Deprem sebebiyle o tarihe ertelenebilir

EYT'de 1999 2000 2008 öncesi sonrası dikkat dikkat! Deprem sebebiyle o tarihe ertelenebilir - Türkiye'de milyonlarca EYT'li vatandaşın merakla beklediği yasa gelişmeleri yaşanan büyük deprem sonrasında ertelenme tehlikesi ile karşı karşıya geldi. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası sebebiyle deprem sonrasında büyük belirsizlik oluşurken bu süreçte de ilk işe giriş tarihleri 8 Eylül 1999 öncesi olan milyonlarca vatandaşın yaş engeline takılarak emeklilik haklarını kaybetmiş yıllar sonra ise bunu tekrar kazanmışlardı.

Türkiye'de yıllar boyu süren mücadeleler sonrası müjdeli haberler gelirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da EYT yasası sebebiyle de çalışmalar başlatıldığı ifade edilmişti. 2022 yılı itibariyle gündeme gelen EYT yasası ile ilgili çalışmalar hızlı bir şekilde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı beraber çalışma yürütmüş ve 2022 yılı sonuna ermeden de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından düzenlenen basın toplantısı ile şartları taşıyan kişilere yaş şartsız erken emeklilik hakkı verileceği ilan edilmişti. 

EYT YASASI MECLİSE NE ZAMAN GELECEK?

EYT ile ilgili yürütülen çalışmalar sonrasında EYT yasaları 2023 yılına sarkarken AK Parti kanadında hazırlanarak kanun teklifi olarak Meclis'e sunulmuştu. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yapılan görüşmeler sonrasında da TBMM Plan ve Bütçe komisyonlarında da görüşülerek onaylanarak Meclis gündeminde alınması için sevk edilmişti.

Kanun tekliflerinin tam Meclis'e sevk edileceği hafta içerisinde de 6 Şubat 2023 04:17 saatlerinde meydana gelen Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşen iki büyük deprem sonrasında 10 şehirde de büyük yıkımlar yaşanırken bu süreçte de binlerce binalar çökerken 40 binden fazla vatandaşların da enkaz altında kalarak hayatlarını kaybettiği öğrenilmişti. Bu deprem sonrasında da Meclis kapatılırken EYT kanunları için de belirsizlikler yaşanmıştı.

EYT ERTELENECEK Mİ?

 

Türkiye'de AK Parti kurmaylarından gelen haberlerde deprem sonralarında yaşanan gelişmeleri de masaya yatırdıkları anda toplantı yaparlarken, "Depremin yaralarının sarılması için EYT'nin bir süreliğine ertelenmesine yönelik öneriler var. Bazı arkadaşlarımız 3 ay, bazıları 2 yıl bekletilmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak ağırlık görüş EYT'nin planlandığı şekilde yasalaştırılması yönünde" şeklinde EYT'de gündeme geldi.

SGK uzmanı Özgür Erdursun ise yapmış olduğu açıklamasında "Merak ettiğinizi biliyorum, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, EYT görüşmelerinin 21 Şubat’ta yapılacağını söyledi" 21 Şubat tarihini işaret ederek EYT'nin çıkacağını ifade etmişti.  Yapılan bu açıklamalar sonrasında ise EYT'de gelişmelerin ne yönde olacağı halen en büyük araştırma konuları arasında yer ediniyor.

İlgili Haberler