10 ili vuran depremin ardından İslam Memiş'ten ekonomi yorumu geldi! Enflasyon artabilir

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Kahramanmaraş merkezli iki depremin ekonomiyi nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.
10 ili vuran depremin ardından İslam Memiş'ten ekonomi yorumu geldi! Enflasyon artabilir

10 ili vuran depremin ardından İslam Memiş'ten ekonomi yorumu geldi! Enflasyon artabilir - Yatırımcılar için piyasaların takibi ve uzmnların değerlendirmeleri önem taşıyor. 6 Şubat tarihinde 10 ile etkileyen ve büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaralar sarılmaya çalışıyor. 

İSLAM MEMİŞ DEPREM VE EKONOMİ İLİŞKİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

Asrın Felaketi olarak adlandırılan depremin ardından deprem bölgelerinde hummalı çalışmalar devam ediyor. Depremin ülke ekonomsini etkileyeceğini söyleyen uzmanlar bir dizi değerlendirmede bulundu. Bu kapsamda deprem felaketi ve ekonomi ilişkisine dikkati çeken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, depremin ekonomiyi nasıl etkileyeceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Uzman isim Memiş, verilerin netleşmemesinden dolayı  söylediklerinin bir olasılık olduğunun altını çizdi.

DEPREM TÜRKİYE EKONOMİSİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Deprem bölgesinde 13.4 milyon insanın yaşadığını bunun da ülkenin yüzde 15,7'sine tekabül ettiğini anlatan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Memiş, Gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) bölge payının yüzde 9.3, bütçe gelirine katkısının ise yüzde 4,7 olduğunu belirtti. Depremin ülke ekonomisini nasıl etkileyeceğini açıklayuan Memiş, ''Acımız her ne kadar taze olsa da ekonomik maliyeti de merak ediliyor. Özellikle sosyal medya üzerinden “Türkiye ekonomisi çöktü” diye terör örgütlerinin manipülasyonlarına inananlar da çıkıyor bu ortamda. Aradan bir hafta geçti. Yardımlar, bağışlar ve maliyetler net olarak açıklanmadı. Ancak depremden etkilenen 10 ilin nüfusunu ve ülke ekonomisine katkısını göz önünde bulundurduğumuzda tahmini rakamlar ortaya çıkabilir. Depremden etkilenen 10 ilin nüfusu 13,4 milyon kişi. Ülke nüfusunun içindeki payı yüzde 15,7’ye tekabül ediyor. GSYİH’nın yüzde 9,3’ü bölgeden karşılanmaktadır. Tarım, imalat ve sanayiide de önemli bir bölgedir. Girişim ve mükellef sayıları içinde bölgenin oranı yüzde 11 civarında. Tarımda yüzde 14,5, ihracatta yüzde 8,5 ağırlığı vardır. Bölgede sigortalı çalışanların payı ise yüzde 11,7’dir. Bölgenin bütçe gelirine katkısı yüzde 4,7 seviyesindedir. Kayıtlı otomobillerin yüzde 10,2’si, motorlu kara taşıtlarının yüzde 11,9’u bölgede kayıtlıdır. Tasarruf mevduatının yüzde 6’sı, ticari ve diğer mevduatların yüzde 4,2’si bölgedeki tasarruf sahipleri ve şirketlere aittir.'' dedi.

DASK VE ENFLASYONA DİKKATİ ÇEKTİ

Ekonominin ilerleyişi hakkında endişelerin olduğunu belirten Memiş, ''Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti bugünkü şartlarda net olarak hesaplanamasa da direkt veya dolaylı yoldan büyüme rakamlarını doğal olarak 2 puan aşağıya çekebilir. Direk kamuya tamir ve onarım maliyeti, ithalat ve ihracat maliyeti, üretim ve tüketim maliyeti ve psikolojik maliyetler olarak çeşitli maliyetlerden bahsedebiliriz. Türkiye seçim sürecindeyken bu felaket yaşandı. Bugüne kadar meclisten geçmiş ya da geçecek teşvik, destek ve yapılandırmaların bir maliyeti zaten vardı. Sigortalı olan özel sektörün veya vatandaşın hasarlarını sigorta karşılar. DASK gibi kuruluşlar da devreye girecektir. Bölgenin tarımda öneme sahip olması gıda enflasyonu üzerinde risk oluşturuyor. Özellikle deprem öncesinde kuraklık, sonrasında deprem felaketinin yaşanması tarımsal mahsulün azalması veya gecikmesi gibi nedenler enflasyon için risk oluşturur. Bölgede enerji tüketimi ve lüks ürün talebinde azalma yaşanabileceğinden ithalatta gerileme görebiliriz. Ülke olarak üretim ve tüketime de odaklanmak gerekiyor. Çünkü Mart’ta Ramazan ayı var. Üretimde olduğu kadar tüketimde de yüzde 50 düşüş görebiliriz. Deprem gibi doğal felaketlerde maliyet hemen net belirlenmez, 1-2 aya netleşir. Milyarlarca maliyet mutlaka doğal olarak beklenecektir. Buna 5 milyar dolar da 15 milyar dolar da diyebilirsiniz. Moral bozmak için bu maliyet konusu çok manipüle edilecektir. Biri çıkıp "50", diğeri çıkıp "100 milyar dolar” diyecektir. Bunu hesaplamanın en güzel zamanı devletin açıklayacağı rakamlardır. Dışardan ciddi miktarda nakit desteği geldi. Türkiye’de ciddi miktarda bağış toplandı. Bunların net rakamları daha açıklanmadı. Seçim öncesi ve sonrası ülkelerin nakit destekleri devam edecek. SWAP işlemleri, borç ötelemeleri, fon destekleri gibi birçok olumlu süreç bizi bekliyor. Türkiye en geç bir yıla hızlı bir şekilde toplanacak. Ben, hızlı bir toparlanma bekliyorum.'' ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler