İnme hastalığına karşı proje hazırlayan öğrenciler için sertifika töreni

Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ayşe Özdemir! in öğrencileriyle gerçekleştirdiği TÜBİTAK projesini hazırlayanlara sertifika töreni düzenlendi.
İnme hastalığına karşı proje hazırlayan öğrenciler için sertifika töreni

Özdemir ve ekibi tarafından hazırlanan “İnmede Beş Saatte Beş Belirti” TUBİTAK öğrenci projesi kapsamında emek veren öğrenciler için AKM’de sertifika töreni düzenlendi.

Sertifika töreni öncesi bir konuşma yapan Proje Koordinatörü Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Ayşe Özdemir, “Araştırmalar inmenin nasıl bir hastalık olduğu   ve inme meydana geldiğinde ne yapması gerektiğini pek çok kişinin bilmediğini göstermiştir. 

İnme kan akımının ani bir şekilde kesilmesi veya azalması ve buna bağlı olarak beyinde yeterli oksijenlenme ve beslenme sağlanamadığından beyin hücrelerinde hasar oluşması durumudur. 

2020 -2021 yılları, pandemi şartlarında geçse de inme hala en öldürücü hastalıklar arasında yerini korumaktadır.

Bu hasarı engellemek elimizde…

Eğer bu hastalığın belirtilerini ilk 5-6 saat içinde farkedip hastane ortamında müdahale edilmesi sağlayabilrsek hastanın komplikasyon ve ölüm riskini ortadan kaldırabiliriz.

Tıp doktorlarının ana hedefi koruyucu hekimlik olması ve inme ya da halk arasında felç diye bilinen hastalığın dünyada ve Türkiye de görülme ve ölüm oranlarının yüksek olması bu projeye ana fikir olmuştur.

Danışmanlığını Doç Dr Ayşe Özdemir in yürüttüğü ve Tıp Fakültesinden bir grup öğrencinin geliştirdiği inmenin belirtilerini daha kolay anlaşılmasını sağlayacak zaman şifresiyle oluşturulan eğitim programıyla birçok aile ve vatandaşa ulaşılmıştır.  Alanında uzman hocaların önderliğinde yapılan eğitici eğitimi alan öğrencilerin, halkla buluşması ve onlara inme- felç hastalığına karşı farkındalık yaratacak bu programı gerçekliştirmesi diğer üniversiteler ile de işbirliği yapılmasına ayrıca önümüzdeki aylarda gerçekleşecek TEKNOFAST yarışmasına projenin aday olmasına önayak olmuştur.

Proje sertifika töreni Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr Murat Öntuğ önderliğinde gerçekleşen projenin kapanışı yapılmasına rağmen eğitilen öğrenciler  yeni gruplara bu yıl da inme farkındalığını anlatmaya devam edeceklerdir” dedi.

Daha sonra projede görev alan öğrencilere; Ayşe Özdemir, Uşak Üniversitesi dekan yardımcısı Murat Öntuğ ve Dr. Reyhan Özgöbek tarafından sertifikaları takdim edildi.

Program düzenlenen kokteylle sona erdi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler