Tarhana çorbasının zararları olduğunu da biliyor musunuz?

Tarhana çorbasının zararları olduğunu da biliyor musunuz?

Tarhana Çorbası, Türk mutfağının en meşhur çorbalarından olup şifa ve vitamin kaynağıdır. Tarhana deyince de akıllara Uşak Tarhanası gelir.

Tarhana kimlere neden Zararlı? Hepsi bu makalemizde:

Tarhana nedir?

Tarhana çeşitleri ve tarhana nasıl yapılırdan önce tarhananın ne olduğuna bakalım.Tarhana buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrularak ve hamurun fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir yiyecek türüdür. Hala kırsal çoğu bölgelerimizde kışın yenmek üzere top top hazırlanıp güneşte kurutularak kilerlerde saklanıp istenildiği zaman sıcak suda kaynatılarak yiyecek hale getirilmektedir.

 Tarhana Çeşitleri

Ülkemizde çok fazla türü bulunan tarhananın 50 ye yakın olduğu bilinmektedir. Bunun sebebinin bölgelerimizde çıkan ürünlerle alakalı olmasıdır. Bunlardan bazıları; Ege, Trakya, Gediz, Sivas, Maraş, Beyşehir, Kastamonu yaş, göce, göçmen, kiren (kızılcık), hamur, et, süt, üzüm tarhanaları ve top, ak, kıymalı, şalgamlı ve pancarlı tarhanalardır.

TARHANA KİMİN?

Tarhana Orta Asya’dan göçen Türkler ve Moğollar tarafından Anadolu’ya gelmiş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Irak, İran ve yakın komşuları dahil doğu ülkelerine ve Rumeli üzerinden Yunanistan, Macaristan ve Finlandiya gibi batı ülkelerine yayılmıştır.

“DAR HANE” ÇORBASI

Hükümdar seferlerinden birini yaparken, bir fakirin evine misafir olur. Köylü, ne ikram edeceğini şaşırır. Köylü kadın çabucak bir çorba kaynatıverir.

Hükümdar çorbayı çok sever. “Bu ne çorbası?” diye sorar.  “Dar Hane çorbasıdır, kusura bakmayın. Afiyetle yiyin! ”Şeklinde cevap verir.

(Dar Ev, Darda olan, yoksul ev manasında kullanılmıştır)

Dar hane çorbasını çok seven hükümdar bundan sonra da bu çorbayı sık sık yaptırır ve “Dar Hane” çorbasına zamanla “Tarhana” olur.

Büyük bir bölümü yoğurttan oluşan Tarhana Çorbası besleyicidir. Selçuk ve Osmanlı ordusundaki askerlerin beslenmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır.

Tarhana çorbası tarifi:

Tarhana Çorbası Malzemeler:

4 çorba kaşığı tarhana

2 çorba kaşığı sıvıyağ

1 çorba kaşığı domates salçası

1 fiske pul biber, karabiber, nane, tuz

Tarhana çorbası nasıl yapılır?

1- Tarhana içine 2 çay bardağı su koyularak iyice karıştırılır.

2- Salça ve yağ orta boy bir tencerede bir litre suda kaynatılır.

3- Üzerine daha önce 2 çay bardağı ile karıştırdığımız tarhanayı ilave edilir.

Buna Dikkat!

Tarhananın dibinin tutmaması için sürekli karıştırılmalıdır.

TARHANANIN ZARARLARI

Anadolu mutfağının vazgeçilmezi tarhana çorbasının bebek ve çocuklar için besleyici değerlerinin yetersiz olduğu belirterek, hastalara da bu çorbanın içirilmemesi gerektiğini ifade eden diyetisyenler vardır. Toplumda insulin direnci ve hipoglisemi sorunu çok yaygın olduğu, Bu hastalıkların tedavisine eklenen ilaçlar (oral antidiyabetikler ve/veya akarbozlar) beyaz un ile buluşunca; tedavi edici etkisi ortadan kalktığı ilaçların yan etkilerini hortlattığı belirtiliyor. Beyaz undan elde edilen bir çorba sinsice  kan glukoz seviyesini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

İlgili Haberler