DSÖ Türkiye’de vakaların patladığını duyurdu! Aşılama yetmedi o hastalıkta Türkiye birinci sırada

Dünya Sağlık Örgütü tarafından önemli bir açıklama yapıldı. Aktarılan son habere göre o hastalıkta Türkiye birinci sırada yer alırken aşılmanın yetersiz olduğu ifade edildi. akaların hızla arttığı ülkemiz için uyarılar peş peşe geldi. İşte detaylar ..
DSÖ Türkiye’de vakaların patladığını duyurdu! Aşılama yetmedi o hastalıkta Türkiye birinci sırada

DSÖ, yaptığı açıklanasında Türkiye’de kızamık vakalarının hızla artış gösterdiğini belirtildi. Doktorlar, sağlık açısından ciddi bir problemle baş başa kalındığını ifade ederek, aşı reddi sebebi ile vakaların artış gösterdiği ifade edildi. Duruma ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar, “Aşı reddinden daha fazla, birinci basamakta bu hizmetlerin özellikle kırsal ve ekonomik durumu düşük olan kentlerin çeperlerindeki kesime ne ölçüde götürülmediğini incelemeliyiz” açıklamasını yaptı.

AŞISIZ YA DA TAM AŞILI OLMAYANLAR DİKKAT

Konu ile ilgili Halk Sağlığı Uzmanı ve Prof. Dr. Kayıhan Pala, kızamık vakalarının özellikle aşısız ya da tam aşılı olmayan çocuklarda görüldüğünü ifade ederek, “DSÖ veri tabanından elde ettiğimiz verilere göre, sayının artmasının yanı sıra kızamık vakaları ile çoğunlukla aşısız ve tam aşılı olmayanlar ile özellikle çocuklarda karşılaşıyoruz." dedi.

AŞI REDDİ YÜZÜNDEN VAKALAR ARTTI

Bir diğer açıklama da Prof. Dr. Mehmet Ceyhan tarafından geldi. Ceyhan, açıklamasında aşı karşıtlığı yüzünden vakaların hızlı bir şekilde arttığını şu şekilde ifade etti:

“Türkiye, vaka sayısı açısından Avrupa Bölgesi’nde ilk sırada. 2023’ün ilk 6 ayında DSÖ’ne bildirdiğimiz vaka sayısı 2 bin 901. Bunun nedeni aşı reddi sayısının artmasıdır”

Ceyhan, açıklamasının devamında aşısız olmanın bu hastalıkta vakaların artırdığını özellikle pandemi döneminde aşı karşıtlığının bu duruma neden olabileceğini önceden söylediklerini de sözlerine ekledi.