Ergen ve yetişkinlerde görülen bipolar bozukluk çocuklarda da görülüyor

Daha çok ergenlik evreleri ve yetişkinlik dönemlerinde görülen bipolar bozukluk nadirde olsa çocuklarda da görülüyor.
Ergen ve yetişkinlerde görülen bipolar bozukluk çocuklarda da görülüyor

Bazen eğlenceli bazen depresif, duyguların iki farklı uçta yaşandığı bipolar bozukluk yani namıdiğer manik depresif hastalık, dünya genelinde 60 milyonu aşkın insanda görüldüğü belirtiliyor. Yetişkinlerdeki belirtilerin çocuklara nazaran farklı olması küçük bireylere bipolar bozukluk teşhisi koymakta zorluklar ortaya çıkarıyor.

Bipolar bozukluğun çocuklarda hiperaktivite bozukluğu ve dikkat eksikliği gibi hastalıklarla oldukça fazla karıştırıldığı gözlemleniyor. Genellikle yirmili yaşlarda ortaya çıkan bipolar bozukluğunun çocuklarda görülme oranı yüzde 1 gibi çok düşük bir oran olarak saptanmış durumda. Çocuklarda iki uç duygu şeklinde adlandırılan depresyon ve maninin daha az olduğu yani daha tıbbi bir ifade ile epizotik niteliğin kısıtlı olduğunu söylenebilir.

BİPOLAR BOZUKLUK EN ÇOK ERGENLİK DÖNEMLERİNDE GÖRÜLÜYOR

Uzmanlar, bipolar bozukluğu daha çok ergenlik dönemlerinde görülen bir hastalık şeklinde olarak ifade ediyor. Bu dönemler ergenlik, geç ergenlik ve yetişkinlik olarak adlandırılabilir. Yetişkinlerde görülen belirtiler ergenler ile benzerlik gösterebiliyor. Ergenlerde görülen manik depresif hastalığının birçok belirtisi var.

Bunlarda başlıcası, duygu durumunda keskin farklılıklar, aşırı konuşkanlık, coşkunluk, kendi öz saygısında abartılı artma olarak tanımladığımız taşkınlık, ani öfkelenme, uyku gelişiminde azalma, dürtüsel davranışlar, bu dönemde yapma, rahatsız edici davranışlarda bulunma, düşünce hızına yetişememe gibi durumlar olarak karşımıza çıkıyor.

HASTALIK ÇOCUKLARDA ÇOK ZOR TEŞHİS EDİLİYOR

Bipolar bozukluğun çok fazla görülmemesi ve belirtilerdeki farklılıklar çocuklara hastalığın teşhisini koymakta zorluklar yaratıyor. Hastalık genel olarak yirmili yaşlarda gözleniyor. Küçük bireylerde depresyon ve mani gibi farklı iki ayrı uç duygu durumunun daha az şekilde görüldüğü ortaya koyuluyor. Genellikle daha yakın belirtilerin görüldüğünü, yani epizotik niteliğin kısıtlı varsayıldığı ortaya koyuluyor.