Uşak çöplüğüne yapılan TOKİ evleri TBMM’de tartışıldı

Uşaklı olan İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, eski çöplük üzerine inşası başlanan TOKİ evlerinin toprak zeminle buluşmadığını iddia ederek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan konunun araştırılmasını istedi
Uşak çöplüğüne yapılan TOKİ evleri TBMM’de tartışıldı

Yılmaz’a cevap veren AK Parti Uşak Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi İsmail Güneş, eski Uşak çöplüğü üzerinde yapılan TOKİ evlerinin çok sağlam bir zemine oturduğunu iddia etti ve zeminin hilti ile zor delindiğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların 2022 bütçesi üzerine milletvekilleri söz aldı. Komisyon üyeliklerinde Uşaklı 2 milletvekilinin bulunması tartışmaların odağına Uşak’ın oturmasına neden oldu.

“ÇÖP DAĞI 60 METRE TEMEL DERİNLİĞİ 3 METRE”

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a; “Sayın Bakanım. Uşak'ta bir çöplük alan var. Altmış-yetmiş yıldır çöplerin döküldüğü bir yermiş burası ve bunun üzeri şu anda toprakla kapatılmış ve üzerinde -ben gittim, gördüm- elli-altmış santimetre toprak var. Burası yeşil alan olarak tahsis edilmiş, otlar bitmiş, ağaçlar dikilmiş vesaire. Şimdi, buraya TOKİ dar gelirli yurttaşlarımıza konut yapıyor, burada bir sıkıntı yok fakat şu gördüğünüz ve... Bende bundan onlarca resim var, gördüm, giderek çektim. Şu gördüğünüz çöp ve bunun içerisine temel atılmış ve en azından beş-altı tane blokta şu anda karkası bitmiş vaziyette, tuğlaları örülüyor; bundan haberiniz var mı? Bu çöpün içerisine bu yapı nasıl yapılıyor? Bazı yerlerde bu çöplüğün derinliğinin elli, altmış metreye kadar gittiği söyleniyor. Şu anda konut yapılan yerde çöplerin derinliği aşağı yukarı iki buçuk, bilemedin, üç metre. Zeminde beton atılmış, temel belli fakat temel acaba çöp kalktıktan sonra, gerçek toprakla zeminin buluştuğunda mı atıldı, onun altında mı böyle çöp... Bilmiyorum yani bu konuda bir bilginiz var mı, bu doğru bir şey mi? İleride nasıl bir sorun...

Dolayısıyla, bu, ileride büyük bir felakete sebep olabilir. Bu konunun lütfen incelenmesi, araştırılması gerekiyor. Ve şu anda fiziki olarak araziye girdiğinizde üzeri elli-altmış santimetre toprakla kapalı olup hâlâ üstünde ot bulunmasına rağmen alttaki metan gazının kokusunu, hissini biliyorsunuz, buradan metan gazı çıkıyor. Ve üstelik, şu andaki Belediye Başkanından iki önceki Belediye Başkanı -Dokuz Eylül mü? Ege Üniversitesi'ne zannedersem- bir çalışma yaptırıyor ve buranın altında -enerji elde edilebilecek kadar- metan gazı olduğu şeklinde bir rapor var. Bu konudaki yaklaşımınız nedir, onu öğrenmek istiyorum” şeklinde bir soru yöneltti.

“TEMELLER HİLTİ İLE ZOR DELİNİYOR”

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, “Sayın Durmuş Vekilimizin iddia ettiği, orada yapılan 724 konutluk alan tabii ki eski bir çöplük alanı, kapatılmış üstü. Biz oraya gittiğimizde şunu gördük: Oradaki yapılan binalar sert zeminde, hepsinin de temeli hiltiyle zor deliniyor Sayın Bakanım, adam hiltiyle zor deliyor. Dolayısıyla da yani hiç kimse orada temelle ilgili araştırma yapmadan buna müsaade etmez ki, sanki işte, çöplüğü deşmişler de üzerine ev yapmışlar gibi. Yani devletin imkânları öyle çarçur edilmez ki. Yani siz ne kadar düşünüyorsanız biz de aynı şeyi düşünüyoruz. Ben de gittim gördüm orayı ve temellerin çoğu hiltiyle kazılıyor ve sert zemin” diyerek Durmuş Yılmaz’a cevap erdi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler