Deprem uzmanı bir ili uyardı! 7,7 büyüklüğünde deprem riski var!

Bursa’da kısa bir süre önce keşfedilen 95 kilometrelik yeni fay ile alakalı deprem uyarıları gelmeye devam ediyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış 7,7 büyüklüğünde deprem uyarısında bulundu.
Deprem uzmanı bir ili uyardı! 7,7 büyüklüğünde deprem riski var!

Türkiye’nin fay haritasına dair geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalara yeni bir güncelleme yapılmıştı. Bu güncelleme ile beraber Bursa’da yeni bir fay keşfedilmişti. 95 kilometre uzunluğunda olan bu yeni faya ilişkin deprem uzmanlarından yeni değerlendirmeler geliyor. Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış yeni faya ilişkin detaylı açıklamalar yaptı.

7,7 DEPREM ÖNGÖRÜSÜ!

Bursa’nın riskli bir bölge olduğunu belirten Prof. Dr. Şerif Barış, “Bursa’nın içerisinde kırılmamış çok sayıda fay olduğunu biliyoruz. İşte bu faylar potansiyel olarak büyük tehlike. İznik – Mekece fayı kırılırsa 7,2, Gemlik fayı kırılırsa 6,9 büyüklüğünde depremler olabilir. Eğer bu iki fay aynı zamanda kırılırsa o zaman depremin büyüklüğü 7,7 olur. 2021 yılının sonlarında Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin ortak çalışmasında yeni bir fay bulundu. Yeni bir çocuğumuz oldu diyebiliriz. Medyada da bu büyük ilgi çekti.” dedi.

YENİ FAYDA DEPREM OLUR MU?

Yeni faya ilişkin bilimsel açıklamasını sürdüren Prof. Dr. Şerif Barış, “Bu fay Bursa Ovası’nın doğu-batı yönünde kesiyor. Oradan da Yenişehir’e kadar giden 2 farklı parçadan teşkil oluyor. B u fayın üretebileceği depremlere dair farklı değerlendirmeler yapıldı. Öncelikle bir fayın bulunması hemen o fayda deprem olacağı anlamına gelmiyor. Ayrıca bu fay gömülü bir fay. Bursa Ovası’nın altında bulunuyor ve yeryüzünden bakılarak görülemiyor. Bundan dolayı bu fayın içini açıp da patolojik numune alarak bu fayda geçmişte kaç tane deprem üretilmiş, hangi aralıklarla olmul, büyüklüğü neymiş gibi verilere ulaşamadık. Bu çok zor bir iş. Alüvyon tabaka çok kalın ve hendek çalışması yapmak çok güç. Hatta AFAD bir proje önerdi ama Türkiye’den bir tane jeolog bilr bu projeye başvurmadı.” dedi.

İnsanları korkutmanın gereğinin olmadığını belirten Prof. Dr. Şerif Barış, “Elde veri yokken deprem olacak, yıkılacak demenin alemi yok. Bu fay belki 10 bin yılda bir deprem üretiyor. Bunu bilmeden analiz yapamazsınız. Elimizdeki verilere göre Bursa üç defa depremden dolayı hasar gördü. 1850’de ve 2 tane de 1855’te deprem oldu. Bursa’nın içinde ve etrafında tehlike yaratacak 7-8 tane fay var. Bu faylardan 3’ü kırılmışsa kısa zamanda buralarda deprem olması mümkün değil.” şeklinde konuştu.