Oxford Üniversitesi araştırma sonuçları yayımlandı! Biontech Sinovac koronavirüs aşısı olanlar dikkat

Tüm dünyada milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine, dünyanın yeni bir ekonomik kriz yaşamasına neden olan Covid-19 salgını sonrasında kalp hastalıkları ve kalp krizi arttığı iddia edilmişti. Araştırma sonuçları açıklandı.
Oxford Üniversitesi araştırma sonuçları yayımlandı! Biontech Sinovac koronavirüs aşısı olanlar dikkat

Oxford Üniversitesi araştırma sonuçları yayımlandı! Biontech Sinovac koronavirüs aşısı olanlar dikkat - 2019 senesinin bitmesine sayılı günler kala Çin'in Wuhan eyaletinde gizemli bir hastalık ortaya çıkmış, insanların yolda yürürken öldükleri görüntüler dünyada büyük yankı uyandırmıştı.

2020 senesine girilmesiyle hastalık önce tüm Çin'e ardından da dünyaya yayılırken Mart ayında Türkiye'de de ilk koronavirüs vakası görülmüştü. Hastalık kısa sürede tüm dünyayı sararken Dünya Sağlık Örgütü DSÖ pandemi kararı açıklamış, pek çok ülke sınırlarını kapatma kararı almış ve uçuş yasakları getirmişti.

KORONAVİRÜS KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTTIRIR MI, COVİD-19 AŞISI OLANLAR KALP HASTASI MI OLACAK?

İngiltere, İspanya ve Estonya'da 20 milyondan fazla insanın sağlık kayıtlarını analiz eden bilim insanları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Söz konusu araştırmaya göre, Kovid aşıları virüse bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskini artırmıyor aksine azaltıyor.

covid-asisi.jpg

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, bilim insanları İngiltere, İspanya ve Estonya'da 20 milyondan fazla insanın sağlık kayıtlarını analiz etti ve aşıların hastalığın ciddi kardiyovasküler komplikasyonlarına karşı koruduğuna dair tutarlı kanıtlar buldu. Oxford-AstraZeneca, Pfizer ve Moderna'nın aşıları da dahil olmak üzere Kovid aşılarının, pandemide ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğu kanıtlandı

Aşı olan kişilerin koronavirüs sonrası kardiyovasküler ve tromboembolik komplikasyonlara yakalanma riskinin daha azaldığı belirtilen araştırma sonucunda yüksek risk altında olan veya kardiyovasküler komplikasyon veya kan pıhtılaşması riskinden korkan kişilerin ise aşı olmaları tavsiye edildi. Yapılan araştırma kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Araştırma sonuçları aşı tartışmalarının yeniden hortlamasına neden oldu.