Banaz Çayı kışın taşkından yazın kuraklıktan kirleniyormuş

Uşak İl Genel Meclisi Ekim Ayı oturumunda; Banaz Çayının başlangıçtan sonuna kadara kirleten unsurların araştırılması maddesi görüşüldü.
Banaz Çayı kışın taşkından yazın kuraklıktan kirleniyormuş

İl Genel Meclisi bünyesinde oluşturulan “Çevre ve Sağlık Komisyonu”,  “Araştırma – Geliştirme Komisyonu”, Tarım ve Diğer Hizmetler Komisyonu”,  “Turizm Tanıtım ve Sivil Toplum Kuruluşları ile İşbirliği” komisyonları tarafından ortaklaşa hazırlanan raporda, Banaz Çayı’nın kirliliğine neden olan unsurların: Kışın sel taşkınları, yazın kuraklıktan kaynaklandığı, evsel, sanayi ve insan unsurlarından kaynaklanan kirliliğin arıtma tesisleri sayesinde önüne geçildiği görüşüne yer verildi.

Uşak İl Genel Meclisi Ekim Ayı son oturumu Nuri Demir Başkanlığında Öz Merkez İl Genel Meclisi toplantı salonunda gerçekleşti.

Gündemin 2. Maddesinde; “Banaz Çayını başlangıçtan sonuna kadar kirleten unsurlar araştırılması için gerekli çalışmanın yapılması” konusu görüşüldü.

Meclis bünyesinde oluşturulan 4 komisyon tarafından hazırlanan ortak raporda çayın kirliliği ile ilgili yapılan araştırmanın ilginç sonuçları şöyle açıklandı:

“Banaz Çayı kirliliği ile ilgili komisyonlarımız, Banaz İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Ünal’dan bilgi aldı.

Kon hakkında alınan bilgiler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda, Banaz Belediyesi tarafından yapılan arıtma tesisi ile Sivaslı, Selçikler, Tatar ve Pınarbaşı belediyelerinin İller bankası ortaklığıyla yapılan biyolojik arıtma tesisinin faaliyete geçmesi ile birlikte hayvansal, evsel ve sanayi atıkları gibi kirliliğe sebep olabilecek etken faktörlerin önüne geçilmiştir. Oluşabilecek kirliliğin önüne geçilmesi içinde sürekli ani ve rutin denetimler yapılmaktadır.

Gelen şikâyetlerin asıl sebebinin mevsimsel olarak yaz aylarında ve çayın debisinin azalması nedeni ile mantar vb. gibi nedenlerle mikroorganizma üremesinden, kış aylarında ise taşkınlardan kaynaklandığı anlaşılmıştır.

İdaremizce Banaz Çayı’nın geçtiği güzergahlarda yetki alanında kalan işletmeler hakkında gelen şikayetlerinin ivedilikle değerlendirilmesinin, dere yataklarında yapılması gereken ıslah çalışmalarında ve kirliliğin önlenmesi amacıyla hazırlanan projelerin uygulanmasında gerekli desteğin aşamalı olarak sağlanmasının uygun olacağına karar verilmiştir.”

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler