Kiracı sözleşme bitmeden evden çıkmak isterse ne olur?

Kiracıların kira sözleşmesi dolmadan evden çıkmaları durumunda yapılacak yasal uygulamalar merak ediliyor. Kiracı ev sahibine tazminat öder mi?
Kiracı sözleşme bitmeden evden çıkmak isterse ne olur?

Kiracının kira sözleşmesi devam ederken evden çıkmak istemesi durumunda hangi yasal uygulamalar ile karşılaşılacağı merak konusu oluyor. Bu konuda kiracılar da ev sahipleri de bazı haklara sahiptirler. Yasalara uygun hareket edildiğinde taraflar herhangi bir zarar görmeyebilirler. Ancak birbirlerinin haklarına saygı gösterilmemesi durumunda farklı neticeler doğabilir.

YASAL FESİH SÜRESİ VAR!

Kira sözleşmeleri özellikle konutlarda her yıl yenilenmektedir. Bu süre dolduğunda sözleşmesi sürdürüp sürdürmeme hakkı sadece kiracıda bulunmaktadır. Ev sahibinin böyle bir hakkı yoktur. Kiracı kira sözleşmesi devam ederken evden çıkmak isterse o zaman kira sözleşmesini feshetmesi gerekir. Yasal fesih süresi de 3 aydır. Kiracı ev sahibine 3 ay sonra evden çıkacağını bildirip 3 aylık sürenin ardından evden çıkabilir. Bu yapılması gereken uygulamadır. Ancak bunu uygulamayan kiracılar da bulunmaktadır.

HEMEN EVDEN ÇIKILIRSA NE OLUR?

Kira sözleşmesinin devamı sırasında kiracı bir anda ev sahibine haber vermeden hemen evden çıkarsa burada ev sahibi mağdur olmaktadır. Evi boşalan ev sahibinin evi hemen kiraya vermesinin garantisi yoktur. Bundan dolayı kiracı ev sahibinin bu zararını tanzim etmek zorunda kalacaktır. Mahkemeye giden ev sahibi kiracıdan 3 aylık kira bedelini tazminat olarak alır. Ancak eğer ev hemen kiraya verilmişse kiracı herhangi bir tazminat ödemek zorunda kalmaz.

Kiracılar ile ev sahiplerinin anlaşmazlık meselesi olan kiracılığın sona erdirilmesi konusunda taraflar yasal süreçleri olması gibi işletirlerse herhangi bir taraf mağdur olmayacaktır. Bunun için da tarafların haklarını bilmesi gerekir. Ev sahipleri ile kiracılar arasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için gerekirse tarafların hukuki destek almaları faydalarına olacaktır.