Kiracıdan apartman yöneticisi olur mu?

Kiracıların apartmanlarda yönetici olma durumları araştırılıyor. Bir apartmanda kiracı olarak bulunan bir kişi o apartmanda yönetici olarak seçilebilir mi?
Kiracıdan apartman yöneticisi olur mu?

Apartmanlarda yöneticilik ile alakalı olarak bazı durumlar merak konusu oluyor. Kat maliklerinin kararı ile seçilen apartman yöneticileri yasalara uygun bir şekilde belirlenmelidir. Herkes de yönetici olamayabilir. Bunun için bazı şartları taşımak gerekiyor. Bunun yanında kiracıların yöneticilik durumları da merak ediliyor. Tüm bunlar ile alakalı olarak yasaların ortaya koyduğu uygulamalar bulunuyor.

KİRACI YÖNETİCİ OLUR MU?

Bir apartmanda yöneticinin hangi niteliklere sahip olması gerektiğinin tespit edilebilmesi için önce yönetim planına bakılması gerekiyor. Genellikle yönetim planlarında yazılı olan “Yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” kuralı gereği kat maliki olmayan kişiler yönetici olamazlar. Ancak bu madde yazılı değilse kiracılar da apartman yönetici olmak için adaylık açıklayabilir ve seçilmesi durumunda yönetici olabilirler.

KİRACININ YÖNETİCİ OLMA YOLU!

Kiracı eğer apartmana yönetici olmak istiyorsa kar malikleri genel kurulunda oy verebilmesi gerekecektir. Oy veremeyen bir kişi seçime de giremeyecektir. Bunun da tek bir yolu vardır. Ev sahibinden vekaletname alan kiracı onu kat malikleri genel kurulunda temsil edebilir. Bu durumda oy da verebilecek olan kiracı yönetici olmak için aday da olabilir. Seçilmesi halinde ise apartman yöneticisi olarak görev yapabilir.

Apartman yöneticisi olmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Öncelikle apartman yöneticileri hukuken kat maliklerinin vekili olacaktır. Bunun için vekil olma yeterliliğine sahip olmalıdır. Bu da Borçlar Kanununa göre iflas etmiş olmamak ve akli ehliyeti olmak şartları apartman yöneticiliği için de geçerlidir. Apartman yöneticiliği sırasında iflas eden bir yöneticinin yöneticiliği düşecektir. Aynı şekilde yöneticinin akli dengesini kaybetmesi de yöneticiliği düşürecektir.