Korkutan harita yayımlandı! Ölümler o illerde erken başladı risk büyük

Milyonlarca kişi ülkemizde yaz mevsimini büyük bir heyecanla beklemeye başladı. Ancak havaların ısınması ne yazık ki beraberinde pek çok sorunu da getirmeye başladı. Aktarılan son habere göre o illerde ölümler başladı.
Korkutan harita yayımlandı! Ölümler o illerde erken başladı risk büyük

Havalar ısındıkça ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında ciddi bir artış görüldü. Aktarılan son habere göre son bir hafta içerisinde Yozgat’ta 255 kişi vücuduna yapışan keneler sebebi ile sağlık kurumlarına müracaat etti.

Konuya ilişkin Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, yaptığı açıklamasında bahar aylarının gelmesi ile vakaların artış göstereceğini ifade etti. Bu yıl keneden kaynaklı ölümlerin erken başlaması herkesi tedirgin etti.

UYARILAR PEŞ PEŞE GELDİ

Toker, açıklamasında vücudu kapatan giysilerin giyilmesi gerektiğini ve mümkünse kıyafetin paçalarını çorabın içerisine konulması gerektiğini ifade ederek, “Vücudu kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler, mümkünse çizme, değilse paçaları çorabın içerisine koyma gibi koruyucu önlemler alınabilir" dedi.

KONTOLLERİN YAPILMASI GEREKEN YERLER

Yozgat Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Doktoru Dilek Yılmaz yaptığı açıklamasında keneye karşı vatandaşları uyardı. Almaları gereken tedbirler için açıklamalar yapan Yılmaz, “Vatandaşlar dağa, ormana, tarlaya, bahçeye giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyinmeliler. Pantolon paçalarını çoraplarının içerisine koysunlar, kırsal alandan döndükten sonra kıyafetlerini tamamen çıkartıp vücutlarını kontrol etsinler. Özellikle kasık bölgeleri, diz arkaları, kulak arkası ve ense ve saç diplerine bakıp kene kontrolü yapsınlar” ifadesini kullandı.

EN ÇOK VAKA O İL/İLÇEDE GÖRÜLDÜ

Vakaların en çok o il ve ilçede görüldüğü açıklandı. Uzmanlar açıklamasında kırsal alandaki vatandaşların vücudu kapatan kıyafetleri tercih etmesi gerektiğini ve pantolon paçalarını çorapların içerisinde sokmalarını ifade ediyor. Vücuda yapışan kenenin fark edilmesi halinde de asla çıplak elle müdahale edilmemesi ve kenenin kopartılmaması gerektiğinin altı çiziliyor.

En çok vaka Yozgat’ın Saraykent ilçesinde görüldü. Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde hastaların tedavisine devam edildiği gelen bilgiler arasında.