İstanbul’a kar yağacak mı? İstanbul’a neden kar yağmıyor 2024

İstanbul, uzun bir süredir kar yağışı bekliyor. Son dönemlerde hem AFAD hem de Meteoroloji peş peşe açıklamalar yapıyor. Ancak İstanbul henüz beklediği kar yağışını alamadı. Bunun üzerine pek çok kişi İstanbul’a kar yağacak mı? diye merak ediyor.
İstanbul’a kar yağacak mı? İstanbul’a neden kar yağmıyor 2024

Türkiye, bir süredir soğuk havanın etkisine giriş yaptı. Doğu illerimizin büyük bir kesiminde kar yağışı görülürken, İstanbul’da kar yağışının olup olmayacağı, İstanbul’a neden kar yağmadığı merak ediliyor. Konu ile ilgili merak edilenleri Kandilli Rasathanesi Adil Tek açıkladı.

İSTANBUL'A NEDEN KAR YAĞMIYOR?

Tek, yaptığı açıklamasında İstanbul’da deniz suyunun sıcaklık seviyesinin bu durumla çok ilgili olduğunu ifade ederek, “İstanbul'da deniz suyu sıcaklıkları bu kar yağışının olmamasında çok etkin. İstanbul'da kar yağışının olması için deniz suyu sıcaklıklarının 8 derecelere kadar inmesi gerekiyor" dedi. Ancak şubat ayının ikinci haftasının gelmesi ile deniz suyunun sıcaklığı soğuyacak. Bu şekilde kar yağışının görülebileceği belirtildi.

KAR SİLİVRİ’YE KADAR KAR GELİYOR

Kar yağışının Silivri’ye kadar geldiğini ancak İstanbul’da sadece yağmur ve karla karışık yağmurun görüldüğünü ifade eden uzman isim sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sisteme baktığınızda Silivri'ye kadar geliyor kar yağışı, İstanbul üzerine geldiğinde yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde dönüyor. Ama İzmit'ten sonra Düzce'ye doğru da tekrar aynı sistem, farklı olmayan bir sistem, kar yağışı şeklinde devam ediyor. Buradaki problem sıcaklıkların yeteri derecede düşmemesi. Şehrin kendi yani iç enerjisinden, şehrin örneğin araçlarının egzozu diyelim, araçlardan kaynaklanan enerji, ısıtmadan kaynaklanıyor enerji, şehirdeki hareketlilik yani bir şehrin bir saldığı bir ısı var. Isı adası dediğimiz şey şehrin kırsala göre sıcaklığının biraz daha yüksek olması”

10 – 20 CM KAR KALINLIĞI OLABİLECEĞİ SÖYLENMİŞTİ

Geçtiğimiz haftalarda hem AKOM hem de Meteoroloji yaptığı açıklamasında kar yağışının İstanbul’un bazı bölgelerinde 10 – 20 cm kadar kar kalınlığına neden olabileceğini söylemişti. Ancak kar yağışı sadece yüksek kesimlerde etkili oldu.

İSTANBUL'A KAR YAĞACAK MI?

Yaşanan bu gelişmelerinin ardından İstanbulluların merak ettiği konuların başında "İstanbul'a kar yağacak mı?" sorusu geliyor. Uzmanların değerlendirmesine göre İstanbul'daki deniz suyu sıcaklığının düşmesi ile birlikte İstanbul'da kar yağışı görülebilir. İstanbul'da kar yağışı için Şubat ayının ilk haftaları işaret ediliyor.