Erzincan'da facia! Altın madeninde devasa toprak kaydı, 9 işçi göçük altında kaldı!

Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu alanda büyük bir toprak kayması meydana geldi. Gerçekleşen facianın çok büyük olduğu ve 9 işçinin toprak altında kaldığı bildirildi.
Erzincan'da facia! Altın madeninde devasa toprak kaydı, 9 işçi göçük altında kaldı!

Erzincan’dan bugün oldukça kötü bir haber geldi. İliç ilçesinde Çöpler köyü mevkisinde uzun yıllardır faaliyette olan altın madeninde büyük bir göçük yaşandı. Bu göçük nedeniyle devasa boyutlarda toprak kayması meydana gelirken 9 işçinin toprak altında kaldığı açıklandı. Yapılan ihbar üzerine bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekipleri gönderilirken çevre illerde de arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi.

İÇİŞLERİ BAKANI AÇIKLAMA YAPTI

Erzincan’da altın madeninde gerçekleşen göçük nedeniyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıklama yaparak vatandaşları bilgilendirdi. Hemen olaya müdahale edildiğinin altını çizen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Şu anda 667 çalışandan 9 kişiye ulaşılamıyor. Toprak kayması yer altında değil yer üstünde oldu. 8-10 dönümlük toprak kütlesi 100 dönümlük bir alana aktı. Zamanla yarışıyoruz ve 400 personel ile arama kurtarma çalışmaları yapıyoruz.” dedi.

VALİ’DEN İLK AÇIKLAMA

Yaşanan facia hakkında Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu da bir açıklama yaparak, “25 dakika içerisinde Erzincan’dan bölgeye ulaştık. Madende çalışma sırasında toprak dışarıya çıkarılıp istifleniyor. Bu sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Bütün arkadaşlarımız bu toprak kaymasının nedenini bulmak için çalışıyorlar. Toprak altında kalan işçiler var ve bizim önceliğimiz onları sağ salim kurtarıp ailelerine kavuşturmak.” ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da konuya müdahil olduklarını açıklayarak, “Olayla ilgili olarak İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmıştır. Bu konuda da 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmalarını diliyorum.” dedi.

KRİTİK UYARI YAPILDI

Yaşanan facia hakkında Yer Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal bir uyarı yaparak, “Bu işlenmiş topraktır. Altının çıkarılması için işlenen zehirli siyanürlü madde ve onun için kimyasal kullanılan, altını ayırmak için işlemden geçirilen toprak bu maalesef. Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehri'ne de 700-800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır.” dedi.