Deprem uzmanları ardı ardına uyardı! 7 üzerinde şiddetli deprem beklenen ili açıkladılar!

Deprem uzmanları son günlerde özellikle bir il için şiddetli deprem uyarısı yapıyorlar. 7’nin üzerinde deprem gerçekleşme potansiyeli olan il için deprem uzmanlarından yeni açıklamalar geldi.
Deprem uzmanları ardı ardına uyardı! 7 üzerinde şiddetli deprem beklenen ili açıkladılar!

Türkiye’de deprem gerçeği insanları endişelendirmeye devam ediyor. Depremlerin olmaya devam edecek olması özellikle bazı merkezlerde yaşayan vatandaşların risk içerisinde kaldıklarını gösteriyor. Deprem uzmanları ise bu konuda çok önemli değerlendirmeler ile hem vatandaşlara hem de depremin etkilerini hafifletecek tedbirler almaları gereken yetkililerin önlerine ışık oluyorlar. Hem Prof. Dr. Naci Görür hem de Prof. Dr. Osman Bektaş deprem açıklaması ile Bursa’ya dikkat çektiler.

SIRADA BURSA VAR!

Bursa için kaygılandıran bir değerlendirme yapan yer bilimi uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, “İstanbul ve Bursa Kuzey Anadolu Fayının Kuzey ve Güney kollarında karşılıklı olarak 7’den büyük 1509 – 1556 ve 1855 – 1894 deprem çiftlerini üretmiştir. Deprem çifti modeline göre şimdi sıra Bursa’dadır.

Paralel fay kolları üzerindeki bu tür deprem çiftleri ancak paralel fayların derinden zamana bağlı olarak karşılıklı viskoelastik stres transferi ile açıklanabilir. Bu bahsettiğimiz zamana bağlılık süresi de yaklaşık 40 yıldır.

Deprem çifti modeline göre Kuzey Koldaki 1999 7,6 - 7,2 İzmir-Düzce depremlerinin ardından Güney Koldaki Bursa’nın deprem tehlikesi artmaktadır. Tarihsel depremlere göre Bursa’da 7’den büyük deprem meydana gelebilir.” dedi.

7 VE ÜSTÜ DEPREME DAYANAMAZ

Prof. Dr. Naci Görür ise Gemlik üzerinden Bursa’yı uyararak, “Gemlik’in konumu iyi değil. Gemlik Fayı üzerinde. Bu fay İznik ve Geyve Fayının devamı. Kuzey Anadolu Fayının Güney Kolunu oluşturuyor. Yapılan bazı çalışmalara göre 1999 depremlerinden sonra güney kolun enerjisi belirli bir miktar boşaltıldı. Ama buna rağmen Gemlik kesinlikle 7 ve üstü bir depreme dayanamaz. Hem fayın üzerinde hem de kötü bir zemin üzerinde. Gemlik’te yeni imar ve iskan verilmemeli ve yapılar çevresindeki yüksek alanlara kaydırılarak özel inşaat ve mimari tekniklerle yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.