Adalet Bakanı tarih verdi! Kira zamları için yeni karar!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bir açıklama yaparak yüzde 25 kira zammı sınırlaması için kritik tarihi duyurdu. Kiralarda yüzde 25 zam sınırlamasının akıbeti ne olacak, devam edecek mi?
Adalet Bakanı tarih verdi! Kira zamları için yeni karar!

Türkiye’de son günlerde kira zamlarında uygulanan yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulamasına dair tartışmalar yeniden alev aldı. Bu tartışmaların çıkış noktası ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamaların farklı şekilde yorumlanıp kamuoyunda yer alması olmuştu. Daha sonra meselenin özü anlaşılmış olsa da bugün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yeni bir açıklama ile yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulamasına ilişkin önemli bilgiler verdi.

ENFLASYONDA HEDEF TUTTURULURSA BU UYGULAMAYA GEREK KALMAZ

Yüzde 25 kira zammı sınırlamasına ilişkin yapılan uygulamanın çok boyutlu olduğunu söyleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Fahiş kira artışlarını engellemek adına konutlarda kiralara yüzde 25 zam sınırlaması uygulaması getirilmiş ve 1 Temmuz 2023’te de bu uygulamanın süresi 1 yıl daha uzatılmıştı. Bu meseleye herkes kendi cephesinden bakıyor. Bunun bir de ekonomik boyutu bulunuyor. Maliye Bakanımızın enflasyon oranının düşürülmesi noktasında çabaları var. Ortaya konulmuş bir hedef bulunuyor. Ben işte bu hedef tutturulursa yüzde 25 kira zammı sınırlamasının devam etmesine gerek kalmayacağını ifade ettim. Önceliğimiz enflasyonda hedefin tutturulması ve ardından kira zamları için olağan yasal zamların makul seviyeye inmesidir.” dedi.

NE ZAMAN KARAR ALINACAK?

Kira zammı sınırlamasına ilişkin yeni karar için tarih de veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Pandemi döneminde çeşitli etkilerle bir anda kira fiyatlarının aşırı yükseldiğini görmüştük. Kiracıların korunması amacıyla da bazı tedbirleri almak zaruret haline gelmişti. TBMM de böyle bir tedbir almayı uygun gördü. Şimdi bunun uzatılıp uzatılmayacağını tartışıyoruz. Bu kararı yine bizler değil TBMM alacaktır. O günkü şartlar değerlendirilir ve bir karara varılır. Zannediyorum Haziran ayı gibi bu mesele hallolmuş olur.

Türkiye’de çok uzun yıllardır enflasyon hedeflerinin tutmadığı biliniyor. Ekonomistler de 2024 yılında enflasyon hedeflerinin tutmayacağını ve sadece yaz aylarında baz etkisi ile enflasyonda sadece görüntüde kalacak şekilde zayıflama görüleceği değerlendirmelerini yapıyorlar. Özellikle de Temmuz ayı yaklaştığında enflasyon yüksek kalacağı için yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulamasının 1 yıl daha uzatılması en güçlü ihtimal olarak öne çıkıyor.