Yüzde 25 kira zammı sınırlaması uzatılacak mı?

Ev sahiplerinin çok tepki gösterdikleri uygulama olan yüzde 25 kira zammı sınırlamasının akıbeti merak ediliyor. Yüzde 25 zam sınırı uygulamasının süresi uzatılacak mı?
Yüzde 25 kira zammı sınırlaması uzatılacak mı?

Türkiye’de ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulamasının geleceği oldukça merak ediliyor. Bu uygulamayı destekleyen olduğu kadar karşı çıkanlar da bulunuyor. 2022 yılında bir karar alınmış ve kira zamları yüzde 25 ile sınırlandırılarak 1 yıllığına uygulamaya sokulmuştu. Temmuz 2023’te dolması gereken uygulaması Temmuz 2024’e kadar uzatılmıştı. Şimdi yeni bir uygulama olup olmayacağı merak konusu yapılıyor.

EV SAHİPLERİ ZARARDA!

Yüzde 25 kira zammı uygulamasının son 2 yıldır sürüyor olması ev sahiplerinin ciddi bir zarar ile karşılaşmalarına neden oldu. Enflasyonun çok altında kira zammı yapabilen ev sahipleri şu anda eski kiracılardan komik sayılabilecek bedelleri kira olarak alıyorlar. Hissedilen enflasyonun yüzde 100’ü aştığı bir ortamda yüzde 25 kira zammı ile karşılaşan ev sahipleri bu uygulamanın derhal sona ermesini istiyorlar.

KİRACI MEMNUN!

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması kiracılar için oldukça avantajlı oluyor. Kira zammı için cüzi rakamları uygulayan kiracılar devletin verdiği bu imkandan faydalanıyorlar. Kiracılar da bu uygulamanın süresinin uzamasını istiyorlar. Ev sahipleri yüzde 25’ten fazla kira zammı yapamayınca eski kiracılar için bu oldukça kazançlı bir iş haline dönüşüyor.

SÜRE UZATILACAK MI?

Yüzde 25 kira zammı süresinin uzatılması meselesi çok boyutlu bir konu olduğu için hükümet de karar verirken oldukça zorlanacak. Öncelikle enflasyon ile mücadele kapsamında yüzde 25 kira zammı sınırlaması oldukça etkili oluyor. Bu uygulama yapılmasa enflasyon bir miktar daha yüksek çıkacak. Bunu mevcut ekonomik ortamda serbest bırakmak ekonomi yönetiminin işine gelmeyecektir. Konuya dair son karar ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olacak ve bunun da Mayıs-Haziran gibi belli olması bekleniyor.