Kirasını geç ödeyen kiracı hemen evden tahliye edilir mi?

Kira ödemelerinde aksama yapan kiracıların evden çıkarılma durumları araştırılıyor. Kiracı geç ödeme yaparsa evden çıkarılır mı?
Kirasını geç ödeyen kiracı hemen evden tahliye edilir mi?

Kiracılar ile ev sahipleri çeşitli ekonomik gerekçeler ile karşı karşıya gelebiliyorlar. Kira ödemelerinde de aksama olmasına dair örnekler çoğalmaya başladı. Yaşanan hayat pahalılığı kiracıları zor durumda bırakınca ödemeler günün yapılmamaya başlandı. Bu durumda olan kiracıların akıllarındaki soru ise geç ödeme yapılması nedeniyle ev sahiplerinin onları evden çıkarıp çıkaramayacakları oluyor.

KİRACININ EN ÖNEMLİ SORUMLULUĞU!

Kira sözleşmesi ister yazılı yapılsın isterse de sözlü olarak anlaşmaya varılsın kiracının en önemli sorumluluğu ev sahibine belirlenen günde veya öncesinde kira ödemesini yapmasıdır. Ev sahibi de buna karşılık olarak kiracıya barınma ihtiyacını karşılayabilecek bir ev temin etmektedir. Kira sözleşmesinden doğan sorumluluklar yerine getirilmelidir. Kiracının geç kira ödemesi bu sorumluluğun yerine getirilmemesi anlamına gelmektedir. Bu durumda kiracı tam olarak ev sahibinin insafına kalmaktadır.

HEMEN TAHLİYE OLMAZ!

Kiracı kirayı geç ödediği için ev sahibi hemen kiracıyı evden çıkaramaz. Yasalara göre böyle bir durum mümkün değildir. Ancak geç ödeme yapılması ev sahibine önemli haklar verecektir. Tekrar edilmesi durumunda ise kiracının evden tahliye edilmesine dair karar çıkarılabilir.

EV SAHİBİ BİLDİRİM YOLLAYABİLİR

Ev sahibi kiracısının kira ödemesini 1 gün bile geciktirmesi durumunda yazılı bildirim gönderme hakkına sahiptir. Bu bildirimin belki o anda pek bir ödemi yoktur. Ancak bu şekilde kiracının evden tahliyesine dair süreç başlatılabilir. Bir kira sözleşmesi döneminde yani bir yıl içinde kiracıya ev sahibi tarafından haklı gerekçe ile gönderilecek iki yazılı bildirim ev sahibine çok önemli bir hak verecektir.

İki haklı gerekçeli bildirim gönderen ev sahibi artık kiracı için tahliye davası açma hakkı elde eder. Arabulucu sistemi uygulandığı için direkt dava açılamayacaktır. Ancak ev sahibinin anlaşmaya niyeti yoksa bu süreç sadece 3 haftalık süre kazandırır. Süreç tamamlandığında dava açılabilir ve mahkeme de kiracının tahliyesine karar verir. Lakin bu dava hemen sonuçlanamayacağı için kiracı en az 2 yıl daha aynı evde oturmaya devam eder.