Kira tespit davası yeni uygulamada nasıl açılır?
Türkiye’de kira tespit davası açmak isteyen ev sahipleri artık eski yöntemlerle bunu gerçekleştiremiyorlar. 1 Eylül 2023’te uygulamaya giren arabuluculuk mekanizması kira tespit davalarını da etkiledi. Kira tespit davası açılmak istendiğinde direkt olarak mahkemeye başvuru yapılamıyor. Bunun için aşama aşama gidilmesi gerekiyor.
KİRA TESPİT DAVASI AÇARKEN İZLENECEK YOL!
Bir ev sahibi kiracısının düşük bir kira bedeli ödediğini belirterek kira tespit davası açmak suretiyle kiraya zam yapılmasını talep edebilir. Ancak bunu yaparken izlenecek yol biraz daha zahmetli bir hale geldi. Öncelikle bu davanın açılabilmesinin ana şartı kiracının 5 yıllık kiracılık süresini doldurmuş olması gerekiyor. Eğer bu süre dolmamışsa zaten tüm yollar işletilse bile kira tespit davası açılamayacaktır.
Kira tespit davası açmak için yeni uygulamaya göre ev sahibi önce arabulucuya başvuru yapacak. Adliyelerde bulunan arabulucu bürosuna başvuru yapan ev sahibinin bu talebinin ardından 1 gün sonra arabulucu ataması yapılacak. Atanan arabulucu ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlığı çözmek için her iki tarafla da görüşerek bir orta yol bulmaya çalışacak.
Faiz kararı sonrası dolar kuru düşecek mi? Tunç Şatıroğlu'ndan doları olanlara uyarı!
Yeni sistemde arabulucunun tarafları anlaştırmak için 3 haftalık süresi var. Bu 3 hafta sonunda anlaşma sağlanamaz ve arabulucu talep ederse bir hafta daha ek süre olacak. Toplamda 1 ay sürebilecek bu görüşmelerden de anlaşma çıkmazsa o zaman ev sahibi mahkemeye giderek kira tespit davası açacak. Bu davanın hemen sonuçlanmayacağının bilinmesi gerekir. En az 2 yıllık bir hukuki süreç daha yaşanacak. Sonrasında mahkeme bir karara varıp yeni kirayı belirleyecek. Bu karar da kesin olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.