Kardeşler miras paylaşımında anlaşamazsa ne olur?

Kardeşler arasında miras paylaşımında çekişme yaşanması ve anlaşma sağlanamaması durumunda yapılacak işlerler merak konusu oluyor.
Kardeşler miras paylaşımında anlaşamazsa ne olur?

Türkiye'de en fazla sorun çıkan konulardan birisi de miras paylaşımları oluyor. Ailelerin içine adeta bomba atılan bir durum haline gelebilen miras paylaşımları çoğu zaman anlaşmazlık ile sonuçlanıyor. Bu anlaşmazlık ile beraber kime, ne kadar miras kalacağı tartışmalarının önü alınamıyor. Uzlaşmaya uzak bir tavır ortaya koyan kardeşler ise miras paylaşımını kolay yollardan yapmanın önünü kapatıyorlar.

YASALARA GÖRE HERKESİN HAKKI BELLİ!

Miras paylaşımlarının ne şekilde ve hangi oranlarda olacağı yasalar ile teminat altına alınmıştır. Ancak bu yasal süreçler genellikle işletilmeyerek sorun çözümsüz hale getiriliyor. yasalar iletilse kardeşler arasında miras payı eşit olacağı için sorun çıkaran kardeşler bunu istemiyorlar.

Anlaşmazlık yaşanması ve mirasın paylaşılamaması durumunda yasal mirasçılar mahkemeye başvurabilirler. Bu durumda miras paylaşımını mahkeme yapacaktır. Hakim bu paylaşıma karar verirken sırasıyla bazı adımları atarak sorunu çözmeye çalışıyor.

İlk olarak mirasın yasal olarak eşit şekilde paylaşımı zorlanır. Bu durum karşısında eğer kendisine düşen mirastan dolayı maddi zarara uğrayanlar varsa onların bu zararlarının diğer mirasçılarca tanzim edilmesi de teklif edilir. Bu yöntem de kabul görmezse o zaman hakim ikinci formüle geçiş yapar.

İkinci formülde anlaşmazlığa neden olan mirasçının miras hakkının diğer mirasçılar tarafından satın alınması istenir. Bu yolla anlaşma olursa sorun çözülmektedir. Ancak anlaşma sağlanamazsa o zaman hakim en kesin çözüm olan satış yolunu devreye sokabilir.

Hakim mirasa konu olan malın satışını ve elde edilen gelirin miras paylarına göre taksim edilmesini sağlayabilir. Bu durumda mirasa konu olan mal icradan satılır. Elde edilen satış geliri ise mirasçılar arasında paylaştırılır.