İTÜ bu haritayı ilk kez yayımladı! İşte Türkiye'de 7 - 7.5 şiddetinde deprem beklenen iller ilçeler listesi
İTÜ bu haritayı ilk kez yayımladı! İşte Türkiye'de 7 - 7.5 şiddetinde deprem beklenen iller ilçeler listesi - 6 Şubat tarihi Türkiye'nin tarihine en acı günlerinden biri olarak kaydedilirken Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremlerde 53 bin vatandaşımız hayatını kaybetmiş, Türkiye bir kere daha acı deprem gerçeği ile yüz yüze gelmişti.
İlk olarak sabaha karşı 7.7 şiddetinde ilk deprem Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkezli olarak meydana gelmiş, 11 ilde yıkılan çok sayıda binada acil arama kurtarma çalışmaları başlamıştı. Çalışmaların sürdüğü anlarda öğlen saatlerinde 7.6 şiddetinde bu sefer Kahramanmaraş Elbistan merkezli ikinci bir deprem daha meydana gelmiş ilk depreme direnen yüzlerce bina daha çökerek depremin hasarını ve can kayıplarını arttırmıştı.
TÜRKİYE'DE BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK?
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol- Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralar da 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip" dedi.
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümü öncesinde İTÜ Maden Fakültesi Sismoloji ve Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz'ın da aralarında bulunduğu akademisyenler, fay hatları ile ilgili akademik çalışma yaptı.
Prof. Dr. Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol-Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralarda 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip. Geçmişte, tarihte veriler var. Karlıova'dan Yedisu'ya kadar var. Yedisu'dan Erzincan'a, Reşadiye'ye kadar uzanan o bölgede kırılmayan kesimler var.
TATİL HABERİ DUYURULDU | Okullar daha bu sabah açılmıştı! Sömestr 1 gün uzatıldı
Memur ve emeklilere yeni zam müjdesi! Enflasyon zammı ile ek zam kesinleşti işte yeni oran
Fırsatçılık zammı! Yeni ZAM haberi SON DAKİKA açıklandı fiyatı 20 TL'den 100 liraya fırladı
ERZİNCAN, BİNGÖL, MALATYA'DA DEPREM OLUR MU, BEKLENİYOR MU?
Bunlar, hep 7'lik deprem ama en son 13, 15 Mart 1992 Erzincan depreminden sonra hem 13 Mart'ta ana şok hem 15'inde Pülümür, Ovacık fayına doğru, Tercan'dan itibaren güney kesimi kırılmıştı. O iki bölüm kırılmadı ama o iki kırık parçasını fay sistemini bütüncül olarak birleştirecek olursak; bu 2 depremde Sürgü fayı ile Doğanşehir fayının Malatya -Ovacık arasındaki birleşen fay kolu ile Pülümür'e kadar olan kısmında deprem üretmeyen, uç kısımlarında stres transferi var.
Malatya, Ovacık fayı bunlar büyük fay. Her biri 100 kilometrenin üzerinde. Bunların her biri, 1 tane 1999 Gölcük depremi üretecek potansiyele sahip. O ikisi kırılmadı ama Erzincan Ovası'ndan itibaren Kuzey Anadolu Fayı'nın bütün coğrafya üzerinde Ladik, Havza, Tokat, Yozgat, Çankırı, Bolu, Düzce'ye kadar gelen kısımda da kırılmayan kesimler var. Bunlar, 30-40 yıl önceki kırılan döngülerini tamamladı. Bu işin tamamen Kuzey Anadolu Fayı kısmı" diyerek kırılma bekledikleri fayları açıkladı.
İsrail, Filistin ve Lüban'ın üzerinde bulunduğu fayların da saatli bomba gibi patlamaya hazır fay hatları olduğunu belirten Taymaz Doğu Anadolu Fay Hattının kırılması durumunda 7 - 7.5 şiddetinde bir deprem beklediklerini ifade etti. Böyle bir depremin Kıbrıs'ı da etkileyeceği ve tsunami etkisi yaratacağı ifade edildi.